Arbeidsliv

Njord-plattformen skal oppgraderes. Kontrakten er tildelt Kværner.

Oljekontrakt tilfører arbeidsmarkedet 3000 ferske årsverk

Statoil tildelte i dag en kontrakt verdt fem milliarder kroner til Kværner, for oppgradering den største offshore-plattformen i Norge. Det er godt nytt for arbeidsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom årets første kvartal har både Nav- og SSB-tall, samt en rekke arbeidsmarkedsrapporter, vist tegn til bedring i norsk økonomi og arbeidsmarked. Mange bedrifter tror på flere ansettelser i løpet av året, og når bedrifter varsler om nedbemanning er det først og fremst permitteringsvarsler - og ikke varsler om oppsigelser - som kommer.

Også på Sør- og Vestlandet er det klare tegn til bedring, selv om petroleumsbransjen og tilknyttede bedrifter fortsatt sliter. Så mange som 40.000 ansatte i bransjen har mistet jobbene sine som følge av krisen som har herjet bransjen de seneste årene. Derfor var fredagens melding fra Statoil gledelig for mange i bransjen:

Kontrakten for oppgradering av Njord A-plattformen til Statoil i Norskehavet, med en estimert verdi på rundt fem milliarder kroner og 3.000 årsverk, er tildelt norske Kværner. Det er snakk om en EPC-kontrakt (enfineering, procurement, construction), og arbeidet skal hovedsakelig foregå på Kværners anlegg på Stord og Aker Solutions i Bergen.

– Dette er en av de viktigste kontraktene i markedet dette året. Vi er stolte av den tilliten Statoil viser oss ved å gi Kværner oppdraget med å oppgradere Njord A for nye tiår med produksjon, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) er blant de som er til stede når Kværner og Statoil undertegner kontrakten fredag formiddag. Det er en «fantastisk dag for sørvestlandet og Hordaland», mener han.

– De 3.000 årsverkene dagens kontrakt medfører er viktig for leverandørindustrien og hele Vestlandet. Jeg ønsker Kværner og oljeselskapene lykke til med et prosjekt som sikrer arbeidsplasser, verdiskaping og ringvirkninger i lang tid framover, sier Søviknes i en kommentar.

Omstilling i praksis

Haugan i Kværner mener tildelingen er et resultat av at oljeselskap og leverandører samarbeider stadig mer om forbedringer, og at den norske olje- og gassindustrien har begynt å vise resultatene av omstillingsrundene de seneste årene, gjennom betydelig kostnadsreduksjon og økt produktivitet.

– Vi ser at arbeidet med å styrke konkurransekraften for alvor har begynt å gi resultater. Kostnadene er betydelig redusert, noe som har bidratt til å muliggjøre investeringsbeslutninger som denne. Det er gledelig ikke bare for lisenspartnerne og Kværner, men for en hel industri som jobber hardt for at næringen skal fortsette å levere verdiskaping, samtidig med et sterkt fokus på helse, miljø og sikkerhet, sier han.

Direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød, bekrefter i en pressemelding at kontrakten «vil bety rundt 3.000 årsverk i sysselsetting».

– Denne kontrakten er nok et godt eksempel på at omstillingen en samlet norsk oljenæring har gjennomført de siste årene gir ny aktivitet og sysselsetting lokalt, sier Statoils direktør for anskaffelser, Pål Eitrheim.

2020

Njord A-plattformen ble tauet til Kværners verft på Stord i august 2016, og ble flyttet i tørrdokk i desember i fjor. Ifølge Statoil er arbeidet som nå skal gjøres «viktig for at plattformen kan gjenoppta sikker og effektiv drift fra feltet og være et senter for fremtidige tilknytninger av nye felt». Plattformen vil forbli i tørrdokk fram til høsten 2017 for utvidelse og forsterkning av skroget. Deretter vil den bli liggende ved kai hvor det videre forsterkning- og oppgraderingsarbeidet vil pågå fram til levering i 2020.

Statoil planlegger å taue Njord A-plattformen ut på feltet og ta opp igjen produksjon i slutten av 2020.

– En konkurransekraftig norsk leverandørindustri er en forutsetning for å nå målene vi har satt oss for fremtidig produksjon og verdiskaping på norsk sokkel. Oppgraderingsprosjekter av denne typen er komplekse. Helse, miljø og sikkerhetsarbeidet er det aller viktigste for en vellykket gjennomføring, sier Eitrheim.

Kontraktstildelingen er forbeholdt myndighetsgodkjenning av Plan for utbygging og drift (PUD) for Njord. Partnerne i Njord tok nylig en investeringsbeslutning og planlegger innsending av PUD i løpet av kort tid, opplyser Statoil.

Partene i Njord

Statoil (operatør) 20%, Engie E&P Norge AS 40%, DEA Norge AS 30%, Faroe Petroleum 7,5% og VNG 2.5%.*

* DEA Norge AS har inngått en salgs- og kjøpsavtale med Engie E & P Norge AS, der DEA vil bli tildelt en 20% ekstra interesse i Njord Unit. DEA Norge AS vil da ha 50% eierandel og Engie E & P Norge 20%. Avtalen betinger en godkjennelse fra myndighetene.

(Kilde: Statoil)

Powered by Labrador CMS