Arbeidsliv

OECD mener det er store muligheter for vekst innen havøkonomien, men at bærekraft er avgjørende for å ta ut potensialet.

Vil skape blå jobber med grønn omstilling

Det anslås at havøkonomien vil skape 40 millioner nye arbeidsplasser og doble sitt bidrag til global verdiskaping innen 2030.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble regjeringens havstrategi «Ny vekst, stolt historie» lagt frem. Strategien vektlegger spesielt OECD-rapporten «The Ocean Economy in 2030» som viser at den økonomiske aktiviteten i havet er i sterk vekst.

Mye av veksten er forventet i næringer hvor Norge allerede har viktige fortrinn.

  • Les havstrategien her.

– Dette er en strategi for fremtidens jobber. Gjennom generasjoner har nordmenn hatt blikket mot havet, og havnæringene har stått for teknologibølgene som la mye av grunnlaget for det moderne Norge. Nå er det vår generasjons tur til å føre stafettpinnen videre, sier statsminister Erna Solberg.

Må balansere behovene

Regjeringen vil satse videre på de havnæringene hvor vi allerede er sterke, og samtidig stimulere til forskning, innovasjon og teknologiutvikling for å få frem nye næringer og sikre Norge posisjon som en av verdens ledende havnasjoner.

– Vi har kunnskapsrike ansatte, sterke enkeltselskaper og fremragende forskningsmiljøer. Målet er at Norge skal bli best på hav. Da må vi utnytte våre fortrinn og bygge videre på kunnskapen og erfaringene, sier næringsminister Monica Mæland.

OECD mener det er store muligheter for vekst innen havøkonomien, men at bærekraft er avgjørende for å ta ut potensialet.

Målet er at Norge skal bli best på hav

Samtidig som havet er et av de store satsningsområdene til regjeringen, understreker de i rapporten at behovet for økt produktivitet må balanseres med behovet for sterkere beskyttelse av havets ressurser.

– Vi vil legge til rette for både høsting og oppdrett av nye arter. Dette krever økt forskningsinnsats for å sikre at det skjer innenfor bærekraftige rammer, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Regjeringen vil:

  1. Bidra til gode rammebetingelser gjennom å videreføre og videreutvikle en effektiv, forutsigbar og kunnskapsbasert regulering av havnæringene.
  2. Legge til rette for kunnskaps- og teknologiutvikling i havnæringene gjennom forskning, innovasjon, utdanning og kompetanse.
  3. Styrke de norske havnæringenes internasjonale konkurransekraft gjennom å bistå i arbeidet med markedsadgang, internasjonalisering og profilering av havnæringene.

Kunnskapsdeling

Strategien skal bidra til økt samarbeid og kunnskapsoverføring mellom petroleum, maritim og marin næring.

– Petroleumsnæringen vil være Norges største næring i mange tiår fremover. Til tross for at næringen er inne i en krevende periode, vil den fortsatt bidra til arbeidsplasser, verdiskaping og store inntekter til fellesskapet. Det er også betydelige muligheter for vekst gjennom økt kunnskapsdeling på tvers av havnæringene, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

«Strategien viser også at om vi skal sikre at Norge fortsatt skal være best på hav må offentlige myndigheter legge til rette for at de etablerte havnæringene kan vokse videre, at nye næringer kan utvikles, og ikke minst at sektorspesifikk kunnskap utnyttes på tvers av næringene,» står det i rapporten.

Tiltakene i strategien skal bidra til å videreføre og styrke tiltak for overføring av kunnskap og læring på tvers av havnæringene, og legge til rette for samarbeid. Regjeringen vil legge grunnlag for dette blant annet gjennom regelverket og i innretningen av virkemiddelapparatet.

Fornøyde med strategien

NHO mener regjeringens havstrategi gir mange gode perspektiver på hvilke muligheter som finnes for videre næringsutvikling i alle deler av havnæringen, og hvordan vi kan videreutvikle våre fortrinn som havnasjon.

– Vi støtter regjeringen på at det er viktig å satse videre på havnæringene i bred forstand, og vi er fornøyd med at strategien har en helhetlig tilnærming som løfter frem mulighetene for å styrke eksisterende og ny næringsvirksomhet i havet, sier avdelingsdirektør Per Øyvind Langeland.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om potensialet i havrommet

Havet vil også måtte gi løsninger på mange av utfordringene knyttet til at verdens befolkning anslås å øke til nærmere 10 milliarder i 2050. Dette indikerer en formidabel økning i etterspørsel etter mat, energi og mineraler.

– Det er fortsatt mye vi ikke vet om potensialet i havrommet. OECD venter en rask og formidabel vekst i havbaserte næringer og anslår en dobling av havøkonomien frem mot 2030. Det innebærer enorme muligheter for Norge som verdens fremste havnasjon, men betinger økt innsats i arbeidet med markedsadgang og profilering av havnæringene i utlandet, avslutter Langeland.

– Uferdig

Arbeiderpartiets Else-May Botten, som sitter i Næringskomiteen mener strategien er lite forpliktende og tar for seg lite nytt.

– Jeg er skuffet over en strategi som fremstår uferdig. H/FrP-regjeringen mangler handlekraft og konkrete tiltak, og mye av det de trekker fram i dag burde vært gjennomført for lenge siden, sier Else-May Botten, næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet til Dagens Perspektiv.

Hun mener Solberg-regjeringens strategi først og fremst er en oppramsing av eksisterende tiltak, vurderinger og beskrivelser.

– Når det først kommer en strategi burde tiltakene vært ferdig vurdert, avslutter Botten.

Havstrategien

  • Gi marin og maritim næring muligheter for å teste ut i løsninger i fullskala som oljenæringen har gjennom Demo2000.
  • Bidra til innovasjon gjennom økt næringsrettet forskning på tvers av havnæringene.
  • Styrke havnæringenes internasjonale konkurransekraft gjennom å bygge Norge som merkevare.
  • Kartlegge muligheter for oppdrett av nye arter og legge til rette for høsting av nye arter.
  • Øke kunnskapen om økosystemene i kystsonen for å legge til rette for videre vekst i havbruksnæringen.
  • Styrke kunnskapsgrunnlaget om havøkosystemenes rolle for den globale klimautviklingen.
  • Legge til rette for forskningstokt til Antarktisk.
  • Styrke geologisk kartlegging av petroleumsressurser og mineralforekomster i havet.
  • Styrke petroleumsforskningen for å bidra til styrket internasjonal konkurransekraft for norsk petroleumsvirksomhet og havbaserte næringer generelt.
Powered by Labrador CMS