Arbeidsliv

Tre litauere omkom i leirraset i Sørum kommune i november. Dette var den eneste arbeidsdødsulykken som krevde mer en ett menneskeliv i 2016.

Risikabelt å være utenlandsk arbeidstaker i Norge

Andelen utenlandske arbeidstakere som mister livet på jobb øker. 40 prosent av de som døde på jobb i Norge i fjor var utenlandske.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstilsynet lanserte onsdag tall på hvor mange som mister livet på jobb i det landbaserte arbeidslivet i Norge. 25 personer døde som følge av arbeidsulykker i fjor. Det er det laveste tallet siden 1970. I fjor mistet åtte flere livet, og fra 2012-2016 er det registrert 37 dødsfall i gjennomsnitt hvert år.

Utenlandske arbeidstakere er i risikogruppa for å havne i dødsulykker på jobben. Av de 25 som døde i 2016 var ti utenlandske, det utgjør 40 prosent av alle arbeidsskadedødsfall. Det er en høyere andel enn før. I perioden 2011-2015 hadde 22 prosent av de omkomne utenlandsk statsborgerskap.

Antall arbeidsskadedødsfall blant norske og utenlandske statsborgere, 2012-2016:

 

Høyere risiko enn «innfødte»

I 2015 var det under 77.500 sysselsatte med korttidsopphold i Norge og rundt 380.000 innvandre, ifølge de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå. Disse gruppene utgjør dermed henholdsvis tre prosent og 15 prosent av alle sysselsatte i Norge i dag. Allikevel utgjør arbeidstakere som er født utenfor Norge nesten halvparten av dem som havner i dødsulykker på arbeidsplassen.

Det er ikke en ukjent tendens. En studie som Arbeidstilsynet gjennomførte i 2012 viser at arbeidere som er født utenlands har 1,26 ganger høyere risiko for å dø i forbindelse med arbeidsulykker, enn innfødte arbeidstakere.

Tallene studien tar utgangspunkt i er fra 2008-2011. Da var andelen utenlandske arbeidstakere som døde på jobb opp mot 20 prosent. Studien er ikke gjennomført på nytt med utgangspunkt i de nye tallene.

Flest dødsfall i bygg og anlegg

I fjor mistet åtte arbeidstakere i bygg- og anleggsbransjen livet. Dette er den næringen med flest dødsulykker. Etter byggbransjen , kom transport og landbruk.

– Arbeidsgivere i risikoutsatte bransjer og arbeidsgivere til utenlandske arbeidstakere har et særskilt ansvar for å ivareta sikkerheten til arbeidstakerne sine. Utenlandske arbeidstakere settes ofte til de mest risikofylte jobbene, språkproblemer, dårlig opplæring og mangel på verneutstyr er en farlig kombinasjon, sier fungerende direktør i Arbeidstilsynet Borghild Lekve i en pressemelding.

Nå setter Arbeidstilsynet i gang et arbeid for å få mer kunnskap om risiko for utenlandske arbeidstakere.

Arbeidstilsynets statistikk omfatter kun dødsfall i det landbaserte arbeidslivet, og ikke luftfart eller offshorevirksomhet. Dermed er ikke dødsfall på norsk sokkel eller helikopterulykken på Turøyne regnet med.

Powered by Labrador CMS