Arbeidsliv

Nedgangen er størst innen ingeniør- og ikt-fag, med 31 prosent færre helt ledige.

Rogaland har størst nedgang

Nedgangen i arbeidsledigheten er størst innen ingeniør- og IKT-fag, med 31 prosent færre helt ledige, fulgt av industriarbeid med 28 prosent færre.

Publisert Sist oppdatert

Antall personer registrert som helt ledige gikk ned med 1.700 i oktober, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV, falt med 1.900 personer.

– Trenden med nedgang i antall registrerte ledige og i bruttoledigheten fortsatte i oktober. På landsbasis er bruttoledigheten tilbake til nivået fra vinteren 2015. Selv om bruttoledigheten nå faller i hele landet, er de regionale forskjellene fortsatt store, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Det er en betydelig nedgang i arbeidsledigheten fra september til oktober korrigert for sesongvariasjoner. Ledighetstallene for oktober har i år blitt hentet ut fem uker etter tallene for september istedenfor fire som i fjor. Den ekstra uken bidrar dermed til å forsterke nedgangen denne måneden

– Gledelig

Den registrerte ledigheten har nå falt hver måned siden november i fjor. Nedgangen den siste måneden er noe større enn i de foregående månedene.

– Det er spesielt gledelig at vi ser en sterk nedgang i fylkene som ble hardest rammet av oljeprisfallet. Regjeringen holder likevel trykket oppe for at enda flere skal komme i jobb, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Antallet helt ledige falt eller holdt seg stabilt i alle fylker i oktober, justert for normale sesongvariasjoner. Sogn og Fjordane, fulgt av Sør-Trøndelag, hadde den største prosentvise nedgangen.

Sammenliknet med oktober i fjor har antallet helt ledige gått ned i alle fylker. Rogaland er fylket med størst nedgang, med 27 prosent færre helt ledige.

Arbeidsledigheten er høyest i Rogaland med 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Den laveste ledigheten finner vi i Sogn og Fjordane med 1,3 prosent.

Færre ledige i alle yrkesgrupper

Arbeidsledigheten har også holdt seg uendret eller gått ned for alle yrkesgrupper den siste måneden. Nedgangen i antallet helt ledige var størst innen industriarbeid samt ingeniør- og ikt-fag.

Trenden med nedgang i antall registrerte ledige og i bruttoledigheten fortsatte i oktober

Sammenliknet med oktober i fjor er ledigheten nå lavere for alle yrkesgrupper. Nedgangen er størst innen ingeniør- og ikt-fag, med 31 prosent færre helt ledige, fulgt av industriarbeid med 28 prosent færre.

Ved utgangen av oktober var arbeidsledigheten høyest innen reiseliv og transport med 3,7 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest innen undervisning med 0,7 prosent.

Få nye ledige

Ved utgangen av oktober var det 10.300 helt ledige som hadde vært arbeidssøkere i under fire uker. Dette er 2.000 færre enn oktober i fjor. Antallet helt ledige som hadde vært arbeidssøkere i opptil halvannet år var også lavere enn i oktober i fjor.

Antallet som har vært arbeidssøkere i mer enn halvannet år har derimot økt det siste året. Ved utgangen av oktober gjaldt dette 12.300 personer, 700 flere enn for ett år siden.

I oktober var det registrert 66.000 helt arbeidsledige hos NAV, en nedgang på 11.800 sammenliknet med oktober i fjor. Andelen helt ledige er nå på 2,4 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 2,8 prosent i oktober i fjor. 54 prosent av de helt ledige mottok dagpenger.

Til sammen var 85.400 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak hos NAV (bruttoledigheten). Det er 11 800 færre enn for ett år siden, og tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,5 prosent i fjor.

Nye stillinger øker

I oktober ble det registrert 29.600 nye ledige stillinger i nav.no. Antallet nye utlysninger i NAVs stillingsportal har økt betraktelig etter at det nylig ble inngått samarbeid med ulike aktører i markedet og fordi NAV forbedrer innhentingsmetodene.

«At det er en markant økning i statistikken over ledige stillinger kan derfor ikke tolkes som en økning i etterspørsel etter arbeidskraft alene,» skriver Nav.

Arbeidet med stillingsportalen vil antakelig føre til at antallet ledige stillinger på nav.no vil øke ytterligere framover.

Ledigheten i oktober 2017:

  • Den siste måneden, fra september til oktober, falt antall helt ledige med 1700 personer, justert for normale sesong­variasjoner.

  • I oktober var det registrert 66 000 helt arbeidsledige. Det er 12 000 færre enn på samme tid i fjor. I tillegg var det 19 400 arbeidssøkere på tiltak.

  • Fallet i antall helt ledige siste år har vært størst i Rogaland (-27 prosent), Vest-Agder (-20 prosent), Møre og Romsdal (-19 prosent) og Hordaland (-18 prosent).

  • Andelen helt ledige er nå på 2,4 prosent mot 2,8 prosent på samme tid i fjor.

Powered by Labrador CMS