Arbeidsliv

LO, her ved leder Hans Christian Gabrielsen, advarer i likhet med Unio mot å flytte Oljefondet til et eget særlovselskap.

Ber om stø kurs for oljefondet

LO mener det blir for vanskelig å holde kontroll med hva som er i forvalters interesser og hva som er i samfunnets interesser om oljefondet flyttes til et eget selskap.

Publisert Sist oppdatert

Fra før var det klart at Unio ikke ønsker at oljefondet flyttes til et eget særlovselskap. De mener det kan føre til en mer aktiv forvaltning av velferdsmidlene, og at dette vil medføre unødvendig stor risiko.

– Vi ønsker ikke at oljefondet skal gå mer i retning av «aktiv forvaltning» og «aksjeplukking» som kanskje er mer spennende for forvalterne, men som kan gi større usikkerhet for den framtidige avkastningen nå som fondet har blitt så stort, sier sjeføkonom i organisasjonen, Erik Orskaug.

Anbefalingen er i strid med sentralbanklovutvalgets konklusjoner. Ekspertutvalget, som ble ledet av tidligere finansråd Svein Gjedrem, anbefalte i sommer å flytte Statens Pensjonsfond Utland til et eget særlovselskap utenfor Norges Bank. På den måten skal «spennet i ansvar og oppgaver» som sentralbanken har, gjøres mindre.

Men Unio står ikke alene. Mandag kom landets største arbeidstakerorganisasjon, LO, med sin første uttalelse om saken. Heller ikke de vil ta ansvaret fra Norges Bank.

– Ved å skille ut fondet i et særlovselskap er vi redd for at det blir vanskeligere for Storting, myndigheter og det norske folk å avdekke og holde kontroll med hva som er i dette nye selskapets og dets forvalteres interesser og hva som er i samfunnets interesser, sier sjeføkonom i organisasjonen, Roger Bjørnstad, i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS