Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Arbeidsledige bytter langt oftere yrke enn bosted

4 av 10 arbeidsledige fant seg jobb i et annet yrke, viser en Nav-analyse.

Publisert Sist oppdatert

De som blir arbeidsledige og mottar dagpenger bytter langt oftere yrkesgruppe enn bosted når de skal finne seg ny jobb.

Det kommer fram i en ny Nav-analyse som har undersøkt hvor vanlig det er for arbeidsledige å flytte eller pendle for å få seg jobb eller gå over i en annen type yrke. Dette omtales gjerne som yrkesmessig og geografisk mobilitet.

Undersøkelsen viser at de fleste kommer seg relativt raskt i jobb, enten ved å være mobile eller ikke.

Likevel øker sannsynligheten for å få seg jobb som innebærer flytting, pendling eller at jobben er i en annen yrkesgruppe for de som fremdeles er ledige når det nærmer seg slutten på utbetalingene av dagpenger.

Analysen har sett på drøyt 170.000 arbeidsledige som hadde rett på dagpenger i perioden januar 2013 til oktober 2017, samt hva disse gjør etter at de slutter å melde seg ledige hos NAV.

Av de som ikke lenger var arbeidsledige hadde:

  • 7 av 10 kommet i arbeid

  • 22 prosent fått seg jobb i samme yrke og jobber i samme region

  • 38 prosent byttet yrkesgruppe

  • 23 prosent begynt å pendle til en annen bo- og arbeidsmarkedsregion

  • 2 prosent flyttet til en annen bo- og arbeidsmarkedsregion

NB: Noen av kategoriene er overlappende. Det vil si at det kan hende at en som har byttet yrkesgruppe også pendler til jobben.

Halvparten bytter yrke eller pendler

Mobiliteten varierer mellom arbeidsledige i ulike fylker. Flytting er minst vanlig i Oslo og Akershus og mest vanlig i Finnmark, mens pendling er mest vanlig i fylkene rundt Oslo og Akershus.

Rogaland har lite flytting sammenlignet med andre fylker til tross for at fylket opplevde en svært kraftig økning i ledigheten i perioden analysen ser på.

‒ Om lag halvparten av dagpengemottakerne vi har sett på kan betegnes som «mobile», ettersom de har fått jobb gjennom å bytte yrkesgruppe, pendle eller ved å flytte. Det er særlig mange som får seg jobb i en annen yrkesgruppe. Med tanke på behovet for omstilling i norsk økonomi fremover må vi kunne karakterisere dette som gode nyheter, sier seniorrådgiver Inger Cathrine Kann i Nav i en pressemelding.

Krav om mobilitet

Arbeidssøkere som søker om dagpenger må underskrive på at de er villig til å ta ethvert arbeid hvor som helst i Norge. Dersom man nekter å motta et tilbud om jobb et annet sted i Norge, kan retten til dagpenger falle bort for en periode. Til tross for det viser analysen at de fleste får seg jobb på andre måter enn ved å flytte.

‒ Det har vært mye oppmerksomhet om hvorvidt arbeidsledige flytter for å få seg jobb, men denne analysen tyder på at det sitter langt inne for de fleste arbeidsledige å flytte. Derimot er nordmenn fleksible når det gjelder å gå over i nye type jobber. Skal vi styrke mobiliteten på arbeidsmarkedet, er det antakelig mest å hente ved å tilrettelegge enda bedre for at arbeidsledige kan få jobb i andre yrker, særlig er dette viktig for de som har barn, sier Kann.

De som har ektefelle og barn, har større sannsynlighet for å bytte yrke, og mindre for å flytte.

Analysen finner også at både høy utdanning og høy inntekt før man ble ledig gir økt sannsynlighet for å være mobil, både yrkesmessig og geografisk. En årsak til dette kan være at disse gruppene taper mer økonomisk på å være arbeidsledig, og at de har flere jobber å velge mellom enn personer som har lite utdanning og lav inntekt.

Powered by Labrador CMS