Arbeidsliv

Du har blitt tilbudt ny jobb: 5 grunner til ikke å ta den.

Publisert Sist oppdatert

I arbeidslivet dukker det plutselig opp nye muligheter. Et jobbtilbud, et prosjektarbeid, en forfremmelse, holde foredrag, lede en omorganisering.

Selvfølgelig skal du ta den, ikke sant? Tenk på CV-en din.

Ikke nødvendigvis. Det er ikke alle muligheter som er gode muligheter – for deg.

Når du skal si nei

Noen ganger er det smartere å si nei takk, kanskje neste gang når muligheten byr seg, skriver Fast Company. Basert på flere intervjuer har de laget en sjekkliste – hvis du befinner deg i en av de følgende situasjonene, bør du kanskje tenke deg om to ganger før du sier ja:

Du vet at du ikke kommer til å gjøre en god nok jobb

Man skal ikke takke nei til noe bare fordi det er ukjent og skummelt. Tvert imot så kan dette virke motiverende og gi deg noe å strekke deg etter. Hvis muligheten ligger langt utenfor ditt område, og du vet at du ikke kommer til å klare å levere, så skal du si nei.

De langsiktige kostnadene er større enn kortsiktige gevinstene

Plutselig får du et jobbtilbud hvor startlønna er mye høyere enn du har i dag. Men hva om jobben er innenfor et felt du ikke ønsker å bevege deg inn i? Hva om utviklingsmulighetene er dårligere enn de er i dag? Hvis muligheten ser bra ut på papiret i dag, men ikke om et år, bør du sannsynligvis tenke deg om en ekstra gang.

Du har ikke kapasitet

Det er vel og bra å være en engasjert ansatt som viser at en kan ta på seg oppgaver utenfor jobbeskrivelsen. Men alle har en grense. Tar du på deg for mye blir det vanskelig å balansere alle oppgavene og samtidig levere gode resultater. Har du for mye å gjøre er det smartere å si nei.

Muligheten motiverer ikke

Nye oppgaver eller en ny jobb kan være stressende. Det krever mer av deg, og det kan tære på energien. Hvis du heller ikke blir spesielt motivert av tanken på oppgaven eller resultatet av oppgaven, er det lite igjen å hente. Hvorfor skal du sa si ja?

Du blir utnyttet

Er dette en mulighet for deg til å utvikle deg karrieremessig, eller er det bare noen som prøver å utnytte deg til sin fordel? Noen muligheter er bare kamuflerte blindveier.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS