Arbeidsliv

Eldre arbeidstakere bytter langt sjeldnere jobb enn yngre, bekrefter en ny Nav-analyse.

Eldre arbeidstakere klart mest lojale

Over halvparten av 50-åringene i det norske arbeidsmarkedet jobber for samme arbeidsgiver ti år senere. Kun én av fem 25-åringer gjør det samme.

Publisert Sist oppdatert

Nav har undersøkt mobiliteten til ulike aldersgrupper i det norske arbeidsmarkedet.

Det har de gjort ved å sjekke om de ulike gruppene jobber på samme plass, har byttet jobb eller har falt ut av arbeidsmarkedet etter 10 år.

Hovedfunnene er:

  • 25-åringer: Kun én av fem jobber hos samme arbeidsgiver ti år senere. 16% faller ut av arbeidsmarkedet i samme tidsrom.

  • 50-åringer: Drøyt halvparten arbeider på samme plass når de fyller 60 år. 20 prosent faller ut av arbeidsmarkedet i den samme tidsperioden.

  • 55-åringer: Over halvparten er ute av arbeidsmarkedet etter 10 år. Kun 14 prosent har byttet arbeidsgiver ved fylte 65.

Analysen har tatt for seg tidsrommet 2007-2017.

Seksjonssjef Ulf Andersen i Nav mener det kan være flere grunner til at eldre arbeidstakere blir lengre hos samme arbeidsgiver enn de unge.

– Én forklaring kan være at yngre arbeidstakere leter etter «den rette» arbeidsgiveren, mens de eldre har slått seg mer til ro hos nåværende arbeidsgiver. Det kan også være et utrykk for at mulighetene for bytte av arbeidsgiver er større for de yngre arbeidstakerne, sier han.

I analysen kommer det også fram at blant 55-åringene som var registrert med et arbeidsforhold i 2007, var de fleste ute av arbeidslivet ti år senere.

– Pensjonsreformen har ført til at flere velger å ta ut pensjon før de fyller 67 år, og mange eldre har full eller gradert uføretrygd før de når pensjonsalderen. De siste årene har mellom 20 og 30 prosent av befolkningen mellom 60-64 år mottatt full eller delvis uføretrygd, sier Andersen.

Ikke alle er registrert som arbeidstakere i NAVs registre ti år senere. Dette kan bety at de er selvstendig næringsdrivende, under utdanning, mottar trygd, har flyttet til utlandet eller er døde, opplyser Nav.

 
Powered by Labrador CMS