Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Færre unge yrkesaktive

Andelen yrkesaktive var 70,7 prosent i 3. kvartal 2018, noe som er en økning sammenlignet med samme kvartal året før.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsstyrken i prosent av befolkningen i aldersgruppen 15–74 år, var på 70,7 prosent i 3. kvartal 2018, viser SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Dette er en oppgang på 0,9 prosentpoeng sammenlignet med tredje kvartal 2017. Sist gang Norge hadde dette nivået på yrkesdeltakelse var i 3. kvartal 2016. Dagens nivå på yrkesdeltakelsen er likevel lavere enn det var i perioden 2006-2015.

Yrkesaktiviteten for kvinner var 67,5 prosent og for menn 73,9 prosent. Begge er en økning fra 3. kvartal 2017. Økningen er imidlertid betydelig høyere for menn enn for kvinner: opp 1,6 prosentpoeng blant menn og opp 0,3 prosentpoeng for kvinner.

Dette utviklingstrekket er synlig også når man deler gruppene videre inn etter alder. Blant de yngste (15–24 år) er økningen 0,9 prosentpoeng for menn og 0,2 for kvinner, og blant de som er eldre (25–66 år), er økningen 1,5 prosentpoeng for menn og 0,4 for kvinner.

Lavere yrkesaktivitet blant de yngste

Når man ser på alderssammensetningen av arbeidsstyrken over et lengre tidsperspektiv, viser det seg at det har blitt færre yrkesaktive i aldersgruppa under 25 år, men noe flere blant de som er begynnelsen av 30-årene og blant de som er i begynnelsen av 50-årene. For de andre aldersgruppene er bildet mer sammensatt.

SSB ser to klare utviklingstrekk i sammensetningen av de som er utenfor arbeidsstyrken. Endringen skjer sakte, så for å finne mønstrene ser vi på en tidsperiode på tolv år.

Antall personer som er under utdanning, førtidspensjonister, arbeidsuføre og jobbsøkere er stabilt, men vi ser helt klart at det er en markant nedgang i antall hjemmearbeidende kvinner og en ganske stor oppgang i antall alderspensjonister.

Powered by Labrador CMS