Arbeidsliv

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg åpnet nylig utstillingen «Fremtidens yrkesfag» på Teknisk museum.

Flere får lærekontrakt

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at antall lærekontrakter øker for tredje år på rad.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig viser tall fra NHOs kompetansebarometer at deres medlemsbedrifter i større grad etterspør fagarbeidere enn folk med høyere utdanning.

– Det er godt nytt at antall lærekontrakter ser ut til å øke for tredje år på rad. Vi trenger mange flinke fagarbeidere i årene fremover. Vi må derfor jobbe for at enda flere får læreplass, sier kunnskaps - og integreringsminister, Jan Tore Sanner.

2,5 prosent økning

I alt 802 flere personer hadde per 31. august fått godkjent lærekontrakt sammenliknet med samme tid i fjor. Det utgjør 44,3 prosent av søkerne og tilsvarer en økning på 2,5 prosentpoeng. Så langt i år har over 11.000 elever fått godkjente lærekontrakter. Tallene kommer frem i ny, foreløpig statistikk fra Utdanningsdirektoratet, som ser på utviklingen i andelen søkere som får lærekontrakt utover høsten.

– Vi er på rett vei. Men vi må jobbe videre for at den positive utviklingen skal fortsette. Jeg forventer at bedrifter og fylkeskommuner forsterker innsatsen med å skaffe flere læreplasser til motiverte ungdommer. Vi kommer til å trenge flere fagarbeidere i fremtiden, og da må vi alle bidra slik at flere får læreplass, sier Jan Tore Sanner.

Jeg forventer at bedrifter og fylkeskommuner forsterker innsatsen med å skaffe flere læreplasser

Store fylkesvise forskjeller

Den foreløpige statistikken viser at det er store variasjoner mellom fylkene når det gjelder andelen søkere som har fått godkjent lærekontrakt. Vest-Agder topper statistikken – der har 57,8 prosent av søkerne fått lærekontrakt. I Buskerud er det til sammenligning kun 28,2 prosent av elevene som har fått læreplass.

– Vi ser også at det er store forskjeller for de ulike utdanningsprogrammene. Bygg- og anleggsteknikk er foreløpig best i klassen med nesten 60 prosent søkere som har fått lærekontrakt mens bare 24 prosent av de som har gått på medier og kommunikasjon har fått det. Vi må jobbe målrettet for at forskjellene både mellom utdanningsprogram og fylker jevner seg ut, sier Sanner.

Powered by Labrador CMS