Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Ikke-sysselsatte tar sjeldnere utdanning enn før

Publisert Sist oppdatert

For ti år siden svarte 23 prosent av de ikke-sysselsatte i aldersgruppen 35-44 år at de hadde deltatt i formell utdanning det siste året. I 2018 er dette tallet sunket til 13 prosent.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at en lavere andel enn før blant ikke-sysselsatte mellom 45 og 54 og mellom 55 år og 61 år oppgir at de har deltatt i formell utdanning.

I disse aldersgruppene er nedgangen imidlertid bare på noen få prosentpoeng i tiårsperioden. Deltakelsen er størst blant de yngste ikke-sysselsatte, men også i aldersgruppen 25-34 år kan man se en nedgang fra 48 prosent i 2008 til 37 prosent ti år etter.

Blant 15-24-åringer har derimot deltakelsen holdt seg stabil over tid, og i 2018 var det 84 prosent i denne aldersgruppen som deltok i formell utdanning. Grunnen til at denne gruppen skiller seg fra de andre aldersgruppene, er at mange av disse yngste naturlig nok er studenter eller elever.

Minst vanlig blant sysselsatte å ta formell utdanning

Nedgangen for de sysselsatte i samme periode har ikke vært på langt nær så stor som for ikke-sysselsatte; kun to prosentpoeng skiller deltakelsen i 2008 og 2018.

Ser man på deltakelsen blant de yngre sysselsatte er det ikke overraskende mye lavere deltakelse i formell utdanning enn blant de ikke-sysselsatte i samme aldersgruppe.

I 2018 er det 61 prosent i aldersgruppen 15-24 år som deltok i formell utdanning. At mange studenter jobber ved siden av studiene, er en naturlig årsak til at denne andelen er såpass stor.

Den store forskjellen i deltakelse mellom sysselsatte og ikke-sysselsatte ser vi imidlertid ikke i de eldste aldersgruppene: Her er deltakelsen i formell utdanning ganske lik hos de sysselsatte og de ikke-sysselsatte.

For personer i aldersgruppen 45-54 år er deltakelsen faktisk marginalt større hos sysselsatte enn hos ikke-sysselsatte.

Powered by Labrador CMS