Arbeidsliv

Innovasjonsdirektør i IBM Norge, Thomas F. Anglero.

– Kunstig intelligens erstatter ikke jobber, det hever kvaliteten

Innovasjonsdirektør i IBM Norge, Thomas F. Anglero, mener man ikke trenger å bekymre seg for at robotene skal ta over jobbene våre.

Publisert Sist oppdatert

Derimot kan kunstig intelligens være den ultimate assistenten.

– Ikke lytt til løgnene om at roboter vil gjøre at jobbene forsvinner, sier han klart og tydelig under seminaret «Kunstig intelligens i praksis» onsdag morgen.

Til og med det robot-frelste landet Japan ønsker ikke at teknologi skal ta vare på dem når de er syke eller uføre. Forrige uke viste bilder fra et japansk eldrehjem en robot som tok del i pleiearbeidet. Den eneste oppgaven til roboten var å løfte brukerne, ikke trøste og vise omsorg.

– Folk vil ha folk når de er syke, ikke roboter. Man trenger ikke en stygg robot til å hjelpe deg. Selv hater jeg roboter, sier Anglero.

I dag kan IBMs programvare «Watson» alt om ni krefttyper og kan forstå ni forskjellige språk. Watson leser tre millioner sider på et sekund og husker alt. Dette gjør programvaren til den perfekte assistent.

– Watson er ikke The Terminator. Watson har analysert all informasjonen og holder leger oppdaterte på den siste forskningen. Kunstig intelligens erstatter ikke jobber, det hever kvaliteten, sier Anglero.

– Aldri mer syk

I fjor utførte IBM et eksperiment med en amerikansk syklist som skulle sykle USA på tvers. Syklisten fikk en pille som monitorerer alle funksjoner i kroppen, hvor informasjonen ble overført direkte til Watson.

Da syklisten fikk en infeksjon, ga Watson beskjed om at personen måtte starte antibiotika-behandling umiddelbart. Vanligvis vil ta det tre dager før infeksjonen inntreffer til man merker symptomer og starter behandling. Watson gav derimot beskjed i det sekundet bakteriene begynte å formere seg i kroppen.

– Ta denne pillen og du er garantert å aldri bli syk igjen. Dette kan være en mulig kur for all sykdom i verden, sier Anglero.

Forstyrret advokatbransjen

I Storbritannia utviklet den britiske tenåringen Josh Browder nettsiden DoNotPay.co.uk på tre timer som hjelper folk med å unngå å betale parkeringsbøtene sine. Dette arbeidet utgjør 35 prosent av arbeidet til advokater.

Han gjorde dette ved å putte inn all informasjon om parkeringsbøter i programvaren Watson.

Man trenger ikke en stygg robot til å hjelpe deg. Selv hater jeg roboter,

Han har reddet 5 millioner mennesker fra å betale bøtene sine, noe som utgjør 35 millioner dollar i advokatkostander.

– Han forstyrret hele advokatbransjen fordi han nektet å betale en parkeringsbot. Programvarer er uhyrlig lette å ta i bruk, sier Anglero.

Norge på andreplass

I 2016 fantes det oppstartsbedrifter som spesialiserer seg på kunstig intelligens i alle bransjer. De topp 100 bedriftene i verden fikk finansiering på 5 milliarder dollar. Året etter hadde 90 prosent av disse bedriftene forsvunnet.

I 2017 var finanseringen for de topp 100 kunstig intelligens oppstartsbedriftene på hele 12 milliarder dollar.

Kognitive løsninger er på full fart inn i norsk næringsliv. Både Hydro, Statoil, Kværner, NCE Seafood Innovation Cluster har nå tatt i bruk Watson.

– Norge var ikke det første landet som omfavnet Tesla. Norge er aldri på førsteplass, men er alltid den første til å komme på andreplass. Nordmenn liker ikke å ta risikoer, men de dominerer først når noen andre har tatt risikoen, avslutter Anglero.

Powered by Labrador CMS