Arbeidsliv

Stortingsflertallet stemte torsdag som ventet for å bestille en lovproposisjon fra regjeringen som omhandler både bemanningsbransjen og kontraktsformer (her fra en annen anledning).

Regjeringen har ni dager på å finne nye løsninger for bemanningsbransjen

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen må som ventet «vurdere» en rekke innstramminger i arbeidsmiljøloven.

En ganske moderat utgave av ulike partiers forslag til innstramminger i Arbeidsmiljøloven og regulering av bemanningsbransjen ble vedtatt av et stortingsflertall bestående av Rødt, SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF torsdag kveld.

Vedtaket er i tråd med innstillingen som ble levert av arbeids- og sosialkomiteen 1. mars.

Som Dagens Perspektiv tidligere har omtalt, ønsket alle partiene på venstresiden av norsk politikk å gå lengre enn det som ligger i vedtaket fra i går, men på ulike måter. I tillegg var det nødvendig å få med KrF på laget for å danne et flertall. Dermed falt for eksempel alle forslag om forbud og regjeringen ble bedt om å «vurdere» endringene fremfor å bli instruert – noe som i utgangspunktet fikk Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til å vurdere å stemme mot innstillingen.

Vedtaket innebærer i praksis en bestilling av en lovproposisjon fra regjeringen. Den skal innebære grep som tilintetgjør kontraktsformen «fast ansatt uten garantilønn» - såkalte nulltimerskontrakter – og tydeligere definisjoner av arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepene. I tillegg skal Arbeidstilsynet få mer makt.

Og regjeringen får det travelt. Flertallet på Stortinget ønsker å få gjennom lovendringene før sommeren. Det betyr at proposisjonen må leveres før påske – en frist på kun ni dager fra vedtaket ble gjort.

Det blir en krevende øvelse for regjeringen, som er mot forslagene som er lagt frem.

Da arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie så innstillingen for første gang tidligere i mars problematiserte hun for eksempel forslaget om at kun fast ansatte i full stilling i bemanningsforetak gis rett til gjennomsnittsberegning av arbeidstid, og at kun virksomheter som er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett kan avtale tidsbegrenset innleie.

Hun mente imidlertid at departementet ville være i stand til å levere en proposisjon før påske.

Powered by Labrador CMS