Arbeidsliv

Fellesforbundets Jørn Eggum (til venstre) ønsker å forhandle først i forbundsvise forhandlinger med motparten Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, men det er slett ikke sikkert at LOs største forbund i privat sektor får viljen sin denne gang.

Spenninger i LO foran lønnsoppgjøret

Tirsdag møtes representantskapet i LO for å meisle ut kravene i årets lønnsoppgjør. Fellesforbundet vil forhandle i front, men møter motstand – også internt.

Publisert Sist oppdatert

Etter flere år med svak og til dels negativ reallønnsutvikling kan norske arbeidstakere vente seg mer i lønningsposen når partene i arbeidslivet har forhandlet ferdig.

Spørsmålet er hvor stor reallønnsveksten blir. NHO-leder Kristin Skogen Lund sa tidligere denne måneden til NTB at det er «et lite rom» for reallønnsvekst i årets oppgjør, mens LO-leder Hans Christian Gabrielsen droppet ordet «lite». Det samme gjorde Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen i et intervju med Klassekampen i helgen:

– Det er rom for vekst i reallønna, sa han.

Uenighet

Mandag morgen møtes LOs inntektspolitiske utvalg for å diskutere krav og forventninger til lønnsoppgjøret. Den såkalte tariffpolitiske uttalelsen skal deretter innom LO-sekretariatet før representantskapet samler seg om de endelige kravene på tirsdag.

Det er rom for vekst i reallønna

Representantskapet er LOs øverste organ etter kongressen, som holdes hvert fjerde år. Det ventes ikke de store diskusjonene om lønnskravene foran årets oppgjør, men i spørsmålet om oppgjørsform er landets største arbeidstakerorganisasjon delt.

Fellesforbundet – det største i privat sektor – vil ha forbundsvise oppgjør. Dette innebærer at Fellesforbundet forhandler først med sin motpart Norsk Industri. I tråd med den såkalte frontfagsmodellen må de øvrige oppgjørene deretter forholde seg til rammene og overskriftene i dette første forhandlingsresultatet.

LOs representantskap

  • LOs representantskap er organisasjonens øverste organ mellom kongressene, som avholdes hvert fjerde år. Det består av LOs valgte ledelse, representanter fra LOs 26 forbund og distriktskontorer.
  • Foran lønnsoppgjøret vedtar representantskapet en tariffpolitisk uttalelse og tar stilling til oppgjørsform: Samordnet, forbundsvist eller en kombinasjon.
  • Ved et forbundsvist oppgjør forhandler Fellesforbundet først med motparten Norsk Industri. I tråd med den såkalte frontfagsmodellen skal øvrige oppgjør forholde seg til rammene i dette første forhandlingsresultatet. Ved samordnet oppgjør forhandler LO og NHO sentralt på vegne av alle sine medlemmer.

Usikkert

De øvrige forbundene i LO-familien ønsker et samordnet oppgjør, der LO og NHO sentralt forhandler på vegne av alle sine medlemmer.

Det er ti år siden sist det ble forhandlet samordnet i lønnsoppgjøret. Som regel får Fellesforbundet gå i front fordi forbundets medlemmer er ansatt i konkurranseutsatt sektor. Men denne gang er usikkerheten større enn vanlig. Selv innad i Fellesforbundet er det sterke stemmer som tar til orde for et samordnet oppgjør denne gang.

– Vi kan ikke bare skyve AFP og pensjon foran oss. Pensjonssaken vil få store ringvirkninger for folk i lang tid, sier klubbleder Ståle Knoff Johansen ved Kværner Verdal til Dagens Næringsliv.

Hovedargumentet mot et forbundsvist oppgjør er nettopp knyttet til striden om pensjon og AFP som kan bli en hard nøtt i årets oppgjør. Det anføres at LO vil stå sterkere i pensjonsforhandlingene med arbeidsgiversiden om man forhandler samordnet.

Vi kan ikke bare skyve AFP og pensjon foran oss

Reise, kost og losji

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier til Klassekampen at han kan akseptere samordning om lønn mellom LO og NHO.

– Når det gjelder pensjon, må det en samordning til, men det kan vi få til selv om oppgjørene skjer forbundsvist, sier Eggum.

Overfor NTB har han tidligere uttrykt at hovedmotivasjonen for å kreve forbundsvise forhandlinger ikke dreier seg om pensjon, men snarere om særegne utfordringer knyttet til reglene for reise, kost og losji.

I denne kampen nøyer vi oss ikke med uavgjort, vi skal ha hjemmeseier

Vil ha hjemmeseier

For å spare utgifter knyttet til reise, kost og losji, har enkelte arbeidsgivere opprettet det Fellesforbundet beskriver som rene postboksselskap nær arbeidsstedet. Dermed får ikke innleide arbeidstakere betaling for dette, selv om de skulle ha reist til Norge fra Øst-Europa for å jobbe.

– RKL står ikke bare for reise, kost og losji – men også for rettferdighet, kamp og likelønn! I denne kampen nøyer vi oss ikke med uavgjort, vi skal ha hjemmeseier, sa Eggum ifølge BA under en debatt om lønnsoppgjøret i Bergen fredag.

Styrking av privat tjenestepensjon samt å tette hullene i AFP-ordningen ventes ved siden av krav om reallønnsvekst å bli LOs utgangspunkt foran lønnsoppgjøret. Om Fellesforbundets ledelse får representantskapet med seg på kravet om et forbundsvist oppgjør er mer usikkert. Pilene peker i retning av et samordnet oppgjør, men svaret kommer først på tirsdag.

Powered by Labrador CMS