Arbeidsliv

– Sykefraværet kan reduseres mye med bedre HMS-arbeid

Akademikerenes leder, Kari Sollien, mener det er mye man kan gjøre før man reduserer sykelønnen.

Publisert Sist oppdatert

Nylig satte Høyres Heidi Nordby Lunde igjen fart i debatten om sykelønnen. Hun sier hun vil at Høyre skal jobbe for å redusere den i neste stortingsperiode.

Nordby Lunde får liten støtte fra andre politikere, men seks av ungdomspartiene har uttalt at de ønsker å stramme inn sykelønnsordningen.

KrF har sagt at de vil se på ordningen dersom målene i IA-avtalen ikke nås. For tiden er vi litt over halvveis til målet om en reduksjon i sykefraværet på 20 prosent fra nivået i 2001.

Likevel er det et fakum at det norske sykefraværet er høyt. De siste tallene fra SSB viser at fraværet i andre kvartal 2018 justert for sesong og influensa var på 6,2 prosent. Riktig nok litt lavere enn før, men høyere i land vi sammenligner oss med.

Det tilsvarer innbygger 180.000 mennesker. I tillegg kommer 300.000 uføre.

Sats på HMS

Ikke uventet er motstanden mot alle angrep på sykelønnen stor i fagbevegelsen, også blant de med høyere utdannelse.

Lederne i Akademikerne, Kari Sollien sier til DP at hun og hennes medlemmer selvsagt ønsker å bevare sykelønnsordningen slik den er.

– Sykelønnsordningen bør i utgangspunktet forbli som den er. Vi vil ikke ha karensdager eller egenandeler for arbeidstakerne, sier hun.

For Sollien, som selv er lege, er det viktig å peke på at en ganske stor andel av sykefraværet skyldes forhold på arbeidsplassen.

– Vi mener det er mye som kan gjøres med grundig HMS-arbeid og forebygging, sier hun.

Sollien mener også de som har jobber hvor det går an å legge til rette for det kan jobbe selv om en ikke er helt frisk.

– Det gjelder forsåvidt også korttidsfraværet. Noen av oss kan godt jobbe selv om en er forkjølet en dag dersom det er muilg å tilpasse arbeidsdagen, sier hun og viser til at ikke alle arbeidssituasjoner gir denne muligheten, for ekspempel barnehager eller sykehjem.

NITO-leder Trond Markussen har heller ingen tro på at at flere kommer i jobb ved å redusere ytelsene.

– De svakeste blir ikke sterkere av å svekke ordningene, sier han.

Markussen har mer sans for NHOs Ringer i vannet-inititativ som de har gjennomført i samarbeid med NAV. I prosjektet forsøker man å koble de som står utenfor arbeidsmarkedet med jobbmuligheter.

– Her må NHO få skryt. De har gjort en kjempejobb på dette området og virkelig fått frem gode løsnigner som ser enkeltindividet, sier Markussen.

Andre verktøy

Leder i HR-Norge Even Bolstad holdt et innlegg på Sykefraværskonferansen som han nå har lagt ut på egne hjemmesider. Her tar han til orde for å finne noen andre verktøy som kan bidra til å få bukt med sykefraværet.

Han mener blant annet man bør gjeninnføre begrepet arbeidsfør, og ikke lenger bruke så mye tid og krefter på å definere sykdom og sykefravær. En annen mulighet er å utvide det tidlige virkemiddelapparatet og stille opp for dem som sliter.

Powered by Labrador CMS