Arbeidsliv

Anna Brøyn og Marit Iren Rognli Tokle er begge på den gjeve listen til Tech Role Models.

Dette er landets viktigste kvinnelige utviklere

Patricia Aas var lei av at kun kvinnelige ledere ble ansett som forbilder innenfor teknolgiverden. I år arrangerte hun en ny pris for kvinnene som faktisk «jobber på gølvet».

Publisert Sist oppdatert

Hvert år deler Abelia og ODA-nettverket ut prisen til de 50 beste kvinnene innenfor teknologi.

Utvikler Patricia Aas reagerte på at det var så få av de prisvinnende kvinnene som faktisk hadde IT-bakgrunn og jobbet med programmering, skriver nettstedet digi.no.

Derfor valgte hun å arrangere en ny pris for kvinner som faktisk utøver yrket. Denne uken ble det prisdryss for 25 kvinnelige utviklere på selveste Ada Lovlace-dagen 8. oktober.

Ada Lovlace er regnet som verdens første programmerer og ble født i 1815.

– Istedenfor å gå rundt og snakke om problemet, er dette i en måte å gjøre noe med det på. Vi må vise fram dem som lager ting og tar de tekniske avgjørelsene, sier Aas til nettstedet.

Se listen over årets «Tech Role Models» nederst i saken.

70 nominerte

Totalt ble 70 kvinner nominert til prisen, og sammen med en jury, kom Aas frem til 25 navn som de mente var verdige tittelen «rollemodeller».

Kvinene jobber daglig med teknologi, men er ikke nødvendigvis ledere.

To av kvinnene som landet på listen over landets viktigste utvikler-kvinner var 27-åringene Anna Brøyn og Marit Iren Rognli Tokle fra Sopra Steria.

– Det betyr mye for meg at arbeidet jeg gjør innen sikkerhet og hacking får anerkjennelse. At noen mener at jeg kan være en rollemodell for andre er utrolig kult, det betyr at noen mener jeg gjør noe riktig, sier Tokle i en pressemelding.

Hun er spesialist på sikkerhet og etisk hacking.

Oslo-kvinnen har jobbet i Sopra Steria i to år, i likhet med sin mednominerte kollega, Anna Brøyn, som er spesialist på spesialist innen Business Intelligence og datavarehus. Også hun synes også det er veldig stas å havne på lista:

– Jeg synes det er hyggelig at kollegaene mine har nominert meg til dette. Det viser jo at de ser meg og det jeg gjør, og det er setter jeg pris på, sier Brøyn.

Utenfor komfortsonen

Marit Tokle er opptatt av å skape de gode rollemodellene innen teknologi, og spesielt innen sikkerhet. Men det betyr at hun noen ganger må gå utenfor sin egen komfortsone:

– Rollemodellene burde være framme og være synlige – også for dem som ikke nødvendigvis kjenner bransjen så godt. Samtidig betyr det å være rollemodell at jeg må godta å få mer oppmerksomhet og bli sett. Det kan være veldig rart for mange litt inneslutta tech-damer, sier hun.

Tokle sier at reisen som kvinnelig hacker og teknolog til tider har vært ensom – men også til tider veldig sosialt:

– Universitetet var litt tregt egentlig, og følte ikke jeg lærte så mye frem til jeg begynte med mastergraden min og med CTF (hackekonkurranser). CTF-miljøet har lært meg utrolig mye kult og driver med det jeg digger. Jeg vil likevel påpeke at jeg startet som en usikker utvikler som aldri turte å stille spørsmål – før jeg fikk en samboer som støtter meg til enhver tid, sier hun.

 
Powered by Labrador CMS