Offentlig vs privat, sjefen og de ansatte

DP i året som har gått

Publisert: 31. desember 2019 kl 08.14
Oppdatert: 31. desember 2019 kl 08.20

Her er de ti mest leste betalte sakene i Dagens Perspektiv fra 2019. Les dem gratis fram til 15. januar:

  • Måtte ta videreutdanning i makt: Tidligere Innovasjon-Norge-sjef Anita Krohn Traaseth måtte «ta videreutdanning i makt» da hun gikk fra privat til offentlig sektor.

  • Større, smartere, snillere: Hva er forskjellene mellom ledere i privat og offentlig sektor? Dagens Perspektivs analyse fant noen: I offentlig sektor er virksomhetene større og lederne både smartere og snillere enn i det private.

  • Hva gjør vi når en ansatt alltid kommer for sent på jobb?: Advokatene Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål fra Dagens Perspektiv lesere.

  • Slik vil Spekter-sjefen fikse Norge: Vi må slutte med ideologisk drevet re-kommunalisering. Vi bør vurdere å korte ned antall år med studielån. Vi bør droppe ekstra ferieuke til alle over 60 år. Administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten, har en ganske så spicy oppskrift på hva som skal til for å «fikse Norge».

  • Når en ansatt ikke fungerer: Hva gjør du, dersom du har en ansatt som ikke gjør jobben sin? Da er det viktig at du som leder tar problemet opp med vedkommende. Dessuten bør du dokumentere hvordan du følger opp underveis. Ender det med en oppsigelsessak, kan det bli viktig.

  • For operativ ledelse kan gi dårlige prioriteringer: Ledere med operativ bakgrunn tar med seg «oppgavetankegangen» inn i lederrollen, hevder lederrådgiver. Da kan de få vanskeligheter med å prioritere mellom viktige og uviktige prosjekter.

  • I tøffe situasjoner trenger du menneskekunnskap: – Hvis jeg hadde klamret meg til alle ledelses­teoriene i det praktiske liv, tror jeg at jeg hadde vært en elendig leder, sier ­tidligere politileder Hanne Kristin Rohde. Menneskekunnskap er avgjørende når du som sjef må håndtere tøffe situasjoner.

  • – Skamfølelsen er verst: Hvordan er det å få et varsel mot seg? Ola Mannsåker vet alt om det. Han er en såkalt «omvarslet». – Du blir aldri ferdig med en slik sak. Skamfølelsen er det verste, sier den tidligere direktøren.

  • Her tjener de kvinnelige lederne mest: Det finnes nå to bransjer hvor kvinnelige toppledere tjener mer enn sine mannlige kollegaer: Innen IKT og i offentlig sektor.

  • Sigve Brekke åpner opp om «sin største feil» som Telenor-sjef: I september 2015 tok Sigve Brekke over som toppsjef i Telenor. Den gang gjorde han en stor feil som han i dag reflekterer tilbake på.

Annonse

Finn ledige stillinger på lederjobb.no