Arbeidsliv

Studien viser at alle helsefagarbeiderne har startet med liten helgestilling og ha måtte jobbe hardt for å utvide stillingsstørrelsen sin.

Helsefagarbeidere må ta flere parallelle stillinger for å kunne leve av jobben

En fersk studie viser at på tross av en sterk deltidskultur, klarer mannlige helsefagarbeidere å tilegne seg prosentvis flere heltidsstillinger enn kvinnelige.

Publisert Sist oppdatert

Organisasjonsutvikler og prosessleder i Team Heltid i Fredrikstad, Anita Bolghaug publiserte nylig masteroppgaven «Løsarbeider i lappeteppejobb» – en kvalitativ undersøkelse av deltidskultur belyst gjennom helsefagarbeideres karrierehistorier.

Studien viser at alle helsefagarbeiderne har startet med liten helgestilling og ha måtte jobbe hardt for å utvide stillingsstørrelsen sin.

For å kunne leve av jobben som helsefagarbeider måtte de som er med i studien ta flere parallelle stillinger, noe som både var krevende og kan få helsemessige konsekvenser.

I tillegg kan deltidsstillinger få konsekvenser for kvaliteten på faget, effektiviteten i driften og relasjonelt mot brukere, pasienter og kollegaer.

Mennene får heltid

Nyutdannede helsefagarbeidere møter deltidskulturen på et tidspunkt hvor de er sårbare og hvor de ideelt sett skulle fått støtte i sin praktiske og faglige fordypning.

Studien peker på at læreprosessen de nyutdannede gjennomgår er en stadig fornying av deltidskulturen.

Videre funn viser at selv i en sterk deltidskultur, klarer mannlige helsefagarbeidere å tilegne seg prosentvis flere heltidsstillinger enn kvinnelige helsefagarbeidere.

Helsefagarbeidernes karrierehistorier tegner et bilde av deltidskulturen, med verdier forankret i en meningsfull jobb, høye krav til faglighet og hjerte for pasienten på den ene siden, og travel drift med fokus på økonomi og sparsommelige ressurser på den andre siden.

«Når vi ser deltidskulturen opp mot arbeidsmiljølovens formål tegnes det et alvorlig bilde,» skriver Bolghaug.

Bryter med arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøer med mange parallelle stillinger er ikke helsefremmende. Resultatene i studien viser at deltidsarbeid medfører både psykiske og fysiske skadevirkninger.

«Deltidskulturen er utbredt i helsesektoren. Vi kan godt si at deltidskulturen er en del av en sosial utvikling i samfunnet, men at det er vanlig, gjør det ikke mindre helseskadelig,» skriver Bolghaug.

Studien understreker at vi ikke sikrer trygge ansettelsesforhold med deltidskultur. Trygge ansettelsesforhold må sees i sammenheng med en stillingsstørrelse som gir en lønn man kan leve av. Informanter i studien ga uttrykk for at de over tid bekymret seg over å sikre seg nok arbeid og lønn.

I deltidskulturen er det krevende å ivareta å utvikle arbeidsmiljøet som helhet. Det kan oppstå ubehagelige opplevelser når kollegaer ikke kjenner hverandre godt nok.

Bolghaug peker på at intensjonen i arbeidsmiljøloven om at det skal være trygt å gå på jobb, og at du skal være frisk når du går hjem fra jobb, ikke realiseres i deltidskulturen.

Powered by Labrador CMS