Arbeidsliv

Utbetaling av feriepenger kan by på noen praktiske utfordringer som i all hovedsak skyldes at feriepenger opptjenes kalenderåret før de kommer til utbetaling, mens feriefritid opptjenes samme året som den avvikles.

Må vi utbetale full lønn i juli til den nye selgeren som har hatt ferie?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har utvidet vår salgsavdeling med to nyansatte som tiltrådte 1. juli 2019. Ved ansettelse ble det avtalt at den ene selgeren skulle gå direkte ut i ferie og ha ferie ut juli. Den andre selgeren har jobbet fulltid hele sommeren.

Vi trekker normalt våre ansatte i lønn i juni og utbetaler samtidig feriepenger. Derfor utbetaler vi lønn som normalt i juli, uavhengig av om våre ansatte har ferie eller jobber.

Innebærer denne praksisen at vi må utbetale full lønn i juli til den nye selgeren som har hatt ferie?

Svar: Utbetaling av feriepenger kan by på noen praktiske utfordringer som i all hovedsak skyldes at feriepenger opptjenes kalenderåret før de kommer til utbetaling, mens feriefritid opptjenes samme året som den avvikles.

En arbeidstaker som tiltrer i ny stilling hos dere før 1. september 2019 har dermed rett til full ferie, men ingen utbetaling av feriepenger. Dette innebærer at vedkommende skal trekkes i lønn i perioden han eller hun har feriefravær.

Årsaken til at de andre arbeidstakerne ikke trekkes er at de allerede er trukket for fire (eventuelt fem) uker ferie i forbindelse med at feriepengene ble utbetalt i juni, i en periode de var på jobb. Den nyansatte selgeren har til sammenligning ikke blitt trukket i lønn for ferie i 2019 og skal derfor heller ikke ha lønn når han avvikler ferie.

SBDL v/advokatfullmektig Benedicte Hille

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS