Arbeidsliv

Adm. dir. Per Hanstad i Revisorforeningen.

Revisortopp advarer politikere mot å «forenkle» bort tilliten i norsk næringsliv

Tillitsnivået i norsk næringsliv er en enorm verdi. Men mange politikere tar den for gitt, mener revisortopp. – Veldig risikofylt.

Publisert Sist oppdatert

Ni av ti norske bedrifter har stor tillit til sine kunder, leverandører og andre samarbeidspartnere.

Det viser den årlige tillitsundersøkelsen til Revisorforeningen.

– Det er eksepsjonelt høy tillit mellom næringsdrivende her i landet. Kanskje er det den høyeste i verden, sier administrerende direktør i Revisorforeningen, Per Hanstad.

Den høye tilliten har vært stabil over tid. Samtlige undersøkelser siden 2014 viser at omkring 90 prosent av bedriftene har tillit til sine samarbeidspartnere. Under forskningsdagene i 2017 uttalte professor Alexander Cappelen ved NHH at «den store tilliten nordmenn har til eget samfunn gir større økonomisk avkastning enn oljen i Nordsjøen.»

Den klart viktigste årsaken for dette, sier Hanstad, er at folk mener nordmenn flest har respekt for lovgivningen.

– Dette starter med enkeltpersoner. Norge skårer også desidert høyest på tilliten mellom folk flest. Du skal ikke veldig langt sør i Europa før det tallet faller dramatisk. Det er et viktig utgangspunkt.

– Er det fare for at vi blir naive?

– Det er det helt klart, sier Hanstad.

Luft og tillit

I undersøkelsen spør Revisorforeningen om deltakerne har vært utsatt for en situasjon det seneste året som har påvirket tilliten de har til samarbeidspartnere.

Én av fire svarer «ja».

– Det har ikke gitt utslag på den generelle tilliten ennå, men det er noen underliggende faktorer som det er viktig å være klar over, og som viser at tillit ikke er noe som kommer av seg selv, advarer Hanstad.

– Tillit er litt som luft. Du merker ikke hvor viktig det er før det plutselig er borte, sier han.

Naive politikere

Revisortoppen legger særlig vekt på det stadig mer internasjonale næringslivet som en viktig endringsfaktor en må være oppmerksom på.

– Vi har verdens mest effektive transaksjonssystem mellom næringsdrivende. Jeg har jobbet mye med andre land, og der driver de og sikrer seg i alle bauer og kanter fordi en nærmest vet at man blir lurt i ethvert prosjekt.

Dette gjenspeiles også i undersøkelsen. 57 prosent av de som svarte har større tillit til norske bedrifter enn til bedrifter fra andre europeiske land.

Derfor er det viktig å beholde gode systemer for ettersyn og sjekk av etterlevelse av lovverket i bedriftene, mener Hanstad.

Han etterlyser også mer politisk ansvarlighet.

– Jeg opplever holdningene til en del politikere som veldig risikofylt. De tar det nærmest for gitt. Forenkling er kjempeviktig, men det er en balanse mellom forenkling og det å ta bort viktige elementer som er med å bygge opp under den tilliten vi har.

– Hvilke elementer sikter du til?

– I det ene øyeblikket er de opptatt av å komme med handlingsplaner for å bekjempe økonomisk kriminalitet og skatteunndragelse, mens de i neste øyeblikk tar bort alt fra kontrollmekanismer til bokettersyn fra Skatteetaten, sier Hanstad.

Politisk kappløp

Vinteren 2018/2019 har imidlertid vært preget av politikere som kappes om å fremstå best på bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.

Både Høyre og Arbeiderpartiet har lagt frem ny politikk på området.

– Innsatsen mot arbeidslivskriminalitet krever kontinuerlig arbeid. Derfor prioriterer regjeringen kampen mot de kriminelle i arbeidslivet høyt. Etter at den første strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt fram i 2015 er det satt i gang mange tiltak, og gode resultater er oppnådd, sa statsminister Erna Solberg da den nye strategien mot a-krim ble lagt frem i februar.

Samtidig har Arbeiderpartiet lagt fram en rekke forslag, som blant annet innebærer kraftig styrking av Arbeidstilsynet.

Tillitsundersøkelsen til Revisorforeningen ble gjennomført i juni 2018, og omfatter 800 intervjuer med norske virksomhetsledere.

Powered by Labrador CMS