Arbeidsliv

Sosialdemokratiets formann Mette Fredriksen.

Vil gi partene i arbeidslivet fast plass ved regjeringens bord

Publisert Sist oppdatert

De norske partene i arbeidslivet - og særlig de på arbeidstakersiden, har vært til dels misfornøyde med regjeringen for ikke å ha blitt tatt med i sentrale utvalg de siste årene.

Mens partene har vært selvskrevne medlemmer i ekspertpanel om arbeidslivet i tidligere perioder, blir de nå gjerne invitert inn etter at forskere og andre eksperter har levert sin rapport.

Slik var det for eksempel med Sysselsettingsutvalget hvor professor Steinar Holden ledet et team med forskere og partene ble invitert inn i den såkalte fase 2 etter at ekspertenes utredning forelå.

Den rød-grønne regjeringen i Danmark ser nå ut til å forsøke en annen vei.

Statsminister Mette Fredriksen fra Sosialdemokratiet har gått så langt som å love en permanent «treparts-institusjon».

Det tenkte rådet skulle gi partene direkte adgang til det politiske system. Det skulle være et sted hvor de kunne sette problemstillinger på dagsorden og stille direkte spørsmål til diverse ministre.

Nå kommer det signaler om at dette arbeidet er i gang, selv om man kanskje ikke vil gå fullt så langt som tidligere skissert.

Arbeidsminister Peter Hummelgaard bekrefter han at både fagbevegelsen og og arbeidsgiverforeningene skal få fast plass ved regjeringsbordet.

Samtidig sier han til A4 Medier at regjeringen fortsatt ikke har bestemt seg for en konkret modell for et slikt råd, men at de er åpne for gode ideer.

– Om det skal være en permanent institusjon, en utbygging av Beskætigelsesrådet eller hva, det får tiden vise, sier han til nettstedet.

Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd

Det nærmeste man har i Norge, er det såkalte Arbeidslivs- og pensjonspolitiske råd som ble opprettet i 2004 og som ble videreutviklet i 2008. Rådet ledes av Arbeidsministeren.

Det er blant annet her oppfølgingen av ansvaret for IA-avtalen er plassert for tiden.

I beskrivelsen av rådet heter det at partene og myndigheteene sammen skal vurdere og komme frem til hensiktsmessig form på samarbeidet i prioriterte bransjer og sektorer.

Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO kjenner ikke hvordan arbeidet med partssamarbeid er organisert i Danmark.

– I Norge har vi lange tradisjoner for godt partssamarbeid. Det viktigste er at dialogen mellom partene er god og at de sammen kommer frem til gode og forutsigbare løsninger som står seg over tid, sier hun.

Powered by Labrador CMS