Arbeidsliv

Geir Holmgren og Jon Hippe klare til å utfordre.

Vil sprenge pensjons-monopolet i kommunene

Omveltninger i kommunene har skapt rom for ny konkurranse om 520 milliarder pensjonskroner. Storebrand blir KLP-monopolets første utfordrer nasjonalt.

Publisert Sist oppdatert

Sju år etter at de trakk seg ut, er Storebrand straks klar for å gjøre comeback i markedet for kommunal tjenestepensjon.

– Pensjon er kommunenes største innkjøp, og det bygger på hva vi i Storebrand kan, sier konserndirektør for bedriftsmarkedet i Storebrand, Geir Holmgren.

Da selskapet trakk seg ut i 2012, begrunnet de det blant annet med at det var for få anbud å konkurrere om.

Den oppfatningen står de ved.

Derfor har Holmgren brukt mye tid med myndighetene de seneste månedene, deriblant flere departementer, for å berede grunnen før returen. Tema for de hyppige møtene har vært «tydeliggjøring av anbudsplikten» og «behovet for mer konkurranse».

– Kommunene plikter å gjennomføre anbud på pensjon. Konkurransetilsynet og andre offentlige myndigheter bør bidra til at kommunene er kjent med dette, slik at også pensjon kjøpes inn i tråd med regelverket. Det ville vært hjelpsomt, sier Holmgren.

Han opplever å ha blitt hørt, selv om noen ting fortsatt gjenstår før alt er klart.

– Flere taler denne saken nå om dagen. Det har vært viktig for oss. Det er en positiv nysgjerrighet rundt hva det vil innebære å få nye aktører inn i markedet, sier han.

Han kan ikke si nøyaktig når selskapet vil tre inn i markedet på nytt, men alt ligger til rette for at det kan skje allerede til høsten.

Ønsker konkurranse velkommen

KLP har de seneste årene nærmest vært alene i markedet. Unntaket er hovedstaden, der Oslo pensjonsforsikring er en betydelig aktør.

Det er særlig tre ting som har vært avgjørende for at Storebrand igjen vil tre inn i dette markedet.

Først og fremst har markedet vokst seg svært. Ved utgangen av 2017 var de samlede forsikringsforpliktelsene for kommunale tjenestepensjonsordninger hos Finans Norges medlemsselskaper på 520 milliarder kroner. Det er en økning på seks prosent fra året før.

Samtidig har prosessen med sammenslåing av kommuner skapt ny diskusjon om pensjon, og en ny ordning for offentlig tjenestepensjon er vedtatt og trer i kraft fra og med 2020.

– Alt dette er med på å skape en dynamikk og bevegelse i markedet, sier Holmgren.

KLP ønsker nye konkurrenter velkommen.

– Som alle leverandører liker vi å bli målt på det vi gjør, sier konserndirektør for Livdivisjonen i KLP, Marianne Sevaldsen.

Hun synes det er spennende at selskaper som tidligere har valgt å trekke seg ut av markedet nå vil prøve seg igjen.

– Vi er godt forberedt på ny konkurranse, og ser frem til å måle krefter med nye aktører, forsikrer hun.

Da konkurrentene trakk seg ut av markedet i 2012, overtok KLP de fleste kundene deres.

– Siden da har vi fortsatt å redusere kostnadene og forbedre service og veiledning. Endringene i offentlig tjenestepensjon fra 2020 stiller ytterligere store krav til veiledning og service overfor både kunder og medlemmer, og KLP har investert betydelige beløp i kompetanse og systemer for å møte dette. Det har vi gjort for å kunne bistå kundene og medlemmene våre best mulig, uavhengig av endringer i konkurransesituasjonen, sier hun.

Sevaldsen legger imidlertid ikke skjul på at Storebrand vil være en sterk konkurrent. Det er også en dårlig skjult hemmelighet at DNB snuser på markedet, dog bare for å tilby den nye ordningen for offentlig tjenestepensjon, mens Storebrand vil tilby både gammel og ny ordning.

– Storebrand er utvilsomt en dyktig aktør i pensjonsmarkedet, men KLP er godt forberedt på ny konkurranse og frykter ikke nye konkurrenter. Vi ser frem til å måle krefter med selskaper som har vært i dette markedet tidligere, også Storebrand, og ønsker dem velkommen tilbake.

Topper laget

Som en del av forberedelsene på comebacket har Storebrand hentet en av landets fremste eksperter på pensjon, forskningsleder Jon M. Hippe ved Fafo.

Han tiltrer sin nye stilling som direktør for offentlig pensjon i Storebrand Livsforsikring 1. juni 2019.

– Dette er en spennende mulighet til å kombinere fag som jeg har jobbet med lenge og en konkret praktisk utfordring, sier Hippe.

– Situasjonen er litt spesiell i offentlig sektor fordi KLP har hatt en så stor rolle som leverandør, sier han, men bemerker at dette i prinsippet i snart 100 år har vært en leveranse som flere kan stå for, og at kommunene også kan velge å ha pensjonskasse.

– Hovedutfordringene dreier seg om å endre holdninger og syn på dette. Der har Storebrand bevisbyrden og må komme opp med tjenester som er så bra at kommuner og ansatte vil velge dem. Det er en krevende jobb, sier Hippe.

Fafo-forskeren har en fortid fra næringslivet, blant annet som Telenor-direktør og som ansatt i Storebrand fra 1995 til 2001. Han er imidlertid usedvanlig godt kjent med utfordringene i pensjonsmarkedet, ettersom han har bedrevet forskning på området i mange år.

– Derfor har jeg beina godt planta på jorda. Jeg skjønner at dette blir krevende. Men det blir også en veldig spennende og interessant utfordring.

Han innrømmer at han ikke hadde noen planer om å forlate sin nåværende jobb som forskningssjef ved Fafo.

– Min plan var å bli værende. Jeg søkte ikke denne jobben. Det var en av livets tilfeldigheter som sørget for dette.

– Dette arbeidet med tariffestede løsninger ligger mitt hjerte nært. Det er heller ingen hemmelighet at jeg er opptatt av gode avtaler for de ansatte. Her får jeg lov til å jobbe med og utvikle produkter og tjenester jeg faktisk synes er viktig og som er utformet på en god måte for de ansatte, sier Hippe.

Administrerende direktør Holmgren i Storebrand er begeistret over å ha Hippe på laget.

– Han har en kompetanse og forståelse som er unik i Norge. Kjennskap til tariffavtalen og interessene i arbeidslivet er helt sentral for å lykkes.

Powered by Labrador CMS