Arbeidsliv

Kan arbeidstaker motta sykepenger både fra Nav og arbeidsgiver?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en sykelønnsordning i vår virksomhet som går ut på at ansatte får forskuttert sykepenger etter arbeidsgiverperioden. Det følger av arbeidsavtalen til de ansatte at dette forutsetter at de selv har rett på sykepenger etter folketrygdloven.

Videre heter det at vi som arbeidsgiver har krav på refusjon av sykepengene fra NAV. En av våre ansatte har nå vært sykemeldt i en god stund.

Vi fant nettopp ut at han har mottatt dobbelt opp hele veien, det vil si han har fått sykepenger direkte fra NAV i tillegg til at han har fått sykepenger «forskuttert» fra oss. Vi får derfor ikke refusjon fra NAV for beløpet. Hva skal vi gjøre nå?

Svar: Deres ansatte har her mottatt sykepenger fra både NAV og arbeidsgiver, og har dermed brutt arbeidstakers lojalitetsplikt og arbeidsavtalens bestemmelser om sykelønnsordning. Det er selvfølgelig vanskelig å si noe sikkert om han har gjort dette med viten og vilje, eller om det hele er en misforståelse.

Likevel fremstår det som lite sannsynlig at han ikke skal ha lagt merke til såpass store feilutbetalinger over lengre tid. Gitt at han gjorde det, noe vi vil legge til grunn her, så har han misligholdt arbeidsavtalen og brutt lojalitetsplikten ved å tilegne seg og beholde midler som han må vite ikke er hans.

Klart nok foreligger det her et tilbakebetalingskrav på deres hånd. Dette bør forsøkes innkrevd gjennom frivillig avtale om lønnstrekk. Aksepteres ikke dette må man dessverre gå rettens vei ved forliksklage og/eller eventuelt ved søksmål.

Samtidig mener vi at et slikt brudd etter omstendighetene i det minste bør foranledige en skriftlig advarsel.

SBDL v/Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS