Nesten halvparten av de UD-ansatte sier at de ikke planlegger utetjeneste de neste fem år, ti år eller i det hele tatt, viser en fersk spørreundersøkelse. 

Foto
Audun Braastad / NTB
 
 

 

Mange UD-ansatte vegrer seg for å jobbe i utlandet

Publisert: 16. november 2020 kl 08.12
Oppdatert: 16. november 2020 kl 08.12

Koronaepidemien har forsterket UDs problemer med å rekruttere diplomater til tjeneste i utlandet. Særlig til ambassader utenfor Europa, skriver Aftenposten.

Nesten halvparten av de ansatte sier at de ikke planlegger utetjeneste de neste fem år, ti år eller i det hele tatt. Det kommer fram i en spørreundersøkelse, gjort av Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Utenriksdepartementet (UD). NTL er det største forbundet i UD med sine omkring 600 medlemmer. 348 av disse svarte på undersøkelsen. Svarene viser at omfattende kostnadskutt har gitt en større arbeidsbelastning, samtidig som det ikke lenger er så økonomisk lukrativt å være utstasjonert.

Leder for NTL i UD Paul Sverre Siljan Tharaldsen skriver i en epost til Aftenposten at «mange av forholdene undersøkelsen peker på ikke kan løses av UD alene.» Men NTL-lederen mener at UD selv kan ta grep. I dag er den normerte tjenestetiden ute tre år. Den kan reduseres til to år med mulighet for forlengelse.

«For familien er det ofte langt enklere å si ja til to år i første omgang, enn tre», skriver han.

Det er fortsatt god søkning til Utenriksdepartementets årlige aspirantkurs. Til årets opptak var det 455 søkere og 19 aspiranter ble tatt opp.

Saken fortsetter under annonsen