Arbeidsliv

Nå kommer oppsigelsene på løpende bånd

1 av 4 service- og handelbedrifter har sagt opp eller skal si opp ansatte som følge av koronakrisen. Nær halvparten skal si opp mer enn 10 prosent av de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Det viser fersk undersøkelse som NHO Service og Handel har gjort blant sine 7.000 medlemsbedrifter i service- og handelsbransjene.

Siden krisen startet i mars har NHO Handel og Service hatt jevnlige målinger der medlemsbedriftene svarer på spørsmål.

I denne ukens undersøkelse svarer 1 av 4 at de at de enten har sagt opp ansatte, eller kommer til å gjøre det.

  • 1 av 2 skal si opp inntil 10 prosent av de ansatte.

  • 1 av 4 skal si opp mellom 10 og 20 prosent av de ansatte.

  • 1 av 10 skal si opp mellom 20 og 30 prosent av de ansatte.

  • 1 av 10 skal si opp mellom 30 og 80 prosent av de ansatte.

Store ringvirkninger av korona

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel. Foto NHO

– Fordi tjenestesektoren har arbeidsintensive næringer, blir oppsigelsestallene alvorlig høye, mens industri og annen produksjon trolig vil få de tyngste konsekvensene senere, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Service og Handel.

Kaltenborn mener at regjeringens krisepakker har vært gode, men at krisen kanskje har rammet hardere enn det mange har sett for seg.

– Krisetiltakene som regjering og storting har satt inn i Norge har så langt truffet godt for bransjene innen handel og service, men alle må ha klart for seg at de økonomiske virkningene for tjenestesektoren fremdeles kommer til å være store og negative inn i 2021, sier Kaltenborn.

– Så langt har vi ikke sett noen konkursbølge, men vi er ikke gjennom 2020 ennå, understreker Kaltenborn.

Mange av NHO Service og Handels medlemsbedrifter ble pålagt å stenge etter 12. mars. Andre bedrifter mistet oppdrag fordi deres kunder fikk redusert behov. Eksempler er sikkerhetsbransjen som leverer til flyplasser og arrangementer, og kantiner som er stengt som følge av myndighetenes pålegg om hjemmekontor.

Så langt har vi ikke sett noen konkursbølge, men vi er ikke gjennom 2020 ennå

Bemanningsbransjen hardest rammet

Hardest rammet i NHO Service og Handel er bemanningsbransjen. Her svarer hele 37,1 prosent av bedriftene at de har foretatt oppsigelser. 45,2 prosent forteller at de planlegger oppsigelser.

Andre hovedfunn (sammenlignet med sist uke):

  • 15 % av bedriftene frykter konkurs (ned fra 23 %)

  • 11 % har gjennomført oppsigelser (opp fra 7%)

  • 22 % har planer om oppsigelser (tilsvarende som i uke 18)

  • 21 % har likviditetsproblemer (ned fra 30 %)

Også oljesektoren sliter tungt

Til tross for fallende koronasmitte og økte oljepriser ser man også økt nedbemanning i oljesektoren.

I en undersøkelse Tekna har gjennomført blant egne tillitsvalgte i privat sektor kommer det fram at flere bedrifter i oljebransjen har iverksatt eller vurderer nedbemanning nå enn i en tilsvarende undersøkelse i mars.

Blant alle de spurte i undersøkelsen svarer 45 prosent at virksomheten de jobber i har iverksatt nedbemanninger eller at den vurderer det. For oljenæringen er derimot det tilsvarende tallet hele 69 prosent, en økning på 11 prosent på to måneder, skriver NTB.

– Vi ser at nedbemanningsaktiviteten øker, og 34 prosent av de tillitsvalgte i oljeindustrien rapporterer nå at det vurderes eller er iverksatt nedbemanninger. Situasjonen er derfor blitt mer alvorlig i sektoren siden april på tross av stigende oljepriser. Vi vet fra forrige krise at stopp i oljesektoren også skaper store ringvirkninger i resten av næringslivet, sier president Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna til NTB.

Powered by Labrador CMS