Arbeidsliv

NASJONAL SATSING: I Oslo har Nav og Ikea samarbeidet i flere år om å få flykninger og innvandrere i arbeid. Nå etableres et nasjonalt samarbeid med samme mål.

Nav og Ikea skal samarbeide om å få innvandrere i jobb

I forrige uke undertegnet Nav og Ikea en avtale om et nasjonalt løft for å få flere flyktninger og innvandrere ut i lønnet arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Flyktninger og innvandrere er blant dem som sliter hardest på arbeidsmarkedet i kjølvannet av koronakrisen. Fra august i fjor til august i år økte ledigheten blant innvandrere med hele 80 prosent, fortalte Velferd.no for noen dager siden. Økningen innebærer at én av ti innvandrere er arbeidsledig.

Arbeidsledigheten blant innvandrere er tre ganger så høy som ledigheten i resten av befolkningen.

Situasjonen er bekymringsfull, mener Nav-direktør Hans Christian Holte.

– Ledighetsnivået blant innvandrere er høyt. Mange i denne gruppen, særlig de som kommer fra land utenfor EØS, har svake norskferdigheter og lite formell kompetanse. I et mer krevende arbeidsmarked med mange ledige er vi bekymret for at innvandrere havner enda lengre bak i jobbsøkerkøen og blir stående lenge utenfor arbeidsmarkedet, sier Nav-sjefen i en pressemelding som presenterer en ny satsing rettet mot denne gruppen.

Samarbeid med Ikea

Som et bidrag til å få flere innvandrere og flyktninger i arbeid, har Nav og Ikea undertegnet en avtale om et nasjonalt samarbeid, under navnet «Broen til jobb».

Samarbeidsavtalen ble undertegnet 19. november.

I Oslo har man lykkes med å få flyktninger og innvandrere i jobb gjennom et samarbeid med Ikea.

Den nasjonale satsingen vil blant annet bygge på erfaringer fra samarbeid mellom Nav og Ikea i Oslo.

– I Oslo har man lykkes med å få flyktninger og innvandrere i jobb gjennom et samarbeid med Ikea. Disse erfaringene ønsker vi nå å dra nytte av i resten av landet, sier Holte.

Les også: Nytt samarbeidsprosjekt i bydel Alna i Oslo: Flyktninger lærer norsk på Ikea

Norskopplæring på arbeidsplassen

Et viktig element i samarbeidet i Oslo er at arbeidspraksis kombineres med norskopplæring. Det betyr at voksenopplæringen i kommunen spiller en viktig rolle, sammen med Nav og arbeidsgiver.

Dette er et godt eksempel på hva vi kan få til når vi jobber sammen på tvers av sektorer.

Ifølge Nav har samarbeidet vært en suksess: Av de 50 som hittil har fullført løpet på Ikea, har halvparten fått seg jobb på varehuset. Om man inkluderer andre arbeidsgivere, har hele 68 prosent kommet i jobb.

– Dette er et godt eksempel på hva vi kan få til når vi jobber sammen på tvers av sektorer. Nav har en stor verktøykasse, men for å lykkes er vi avhengige av et godt samarbeid med blant annet arbeidsgivere og utdanningssystemet. Samarbeidet om flyktninger og innvandrere i Oslo har vist seg så vellykket at vi ønsker å spre modellen til resten av landet, slik at flere i denne gruppen får mulighet til å komme seg i lønnet arbeid. På sikt ønsker vi også å bruke modellen i samarbeid med andre arbeidsgivere, sier Hans Christian Holte.

God erfaring

Allerede i 2017 ble det etablert et samarbeid mellom Nav Alna, Nav Grorud og Oslo Voksenopplæring og Ikea.

– Ikea har de siste årene hatt veldig god erfaring med å samarbeide med Nav og voksenopplæringen, sier administrerende direktør Clare Rodgers i Ikea Norge.

Vi er stolte av at halvparten av de som har vært med i programmet så langt er i jobb i Ikea

– «Broen til jobb» er en ordning som både hjelper personer med flyktningbakgrunn til å få en meningsfylt hverdag og kommer ut i betalt arbeid, men det har også vært en mulighet for Ikea å rekruttere dyktige medarbeidere. Vi er stolte av at halvparten av de som har vært med i programmet så langt er i jobb i Ikea, sier Rodgers i pressemeldingen der det nye samarbeidet presenteres, sier Ikea-direktøren.

Godt mottatt i regjeringen

Flere statsråder uttrykker begeistring for samarbeidet mellom Nav og Ikea.

– Jeg synes det er veldig bra at Nav og Ikea ruller ut dette jobbsamarbeidet midt i en svært vanskelig tid for dem som står langt unna arbeidslivet. Jobben for å skape mer og inkludere flere fortsetter med full styrke, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim i pressemeldingen-

Han får følge av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby:

– For å få til gode individuelt tilrettelagte og arbeidsrettede kvalifiseringsløp, som kan føre flyktninger og innvandrere ut i jobb, er det viktig med gode relasjoner og godt samarbeid mellom kommune, stat og næringslivet. Denne avtalen mellom Nav og Ikea har som ambisjon at minst 50 prosent av deltakerne skal få jobb. Det er et veldig godt initiativ som det er bra at kommuner i andre deler av landet nå også kan ta del i, sier Melby.

Powered by Labrador CMS