Arbeidsliv

VIL GÅ AV TIDLIG: Seks av ti danske arbeidstakere over 50 år med en fysisk anstrengende jobb regner med å slutte å jobbe før de når pensjonsalderen.

Pensjonsalderen skal opp, men mange tviler på om de vil holde ut

Danske politikere vil heve pensjonsalderen. Samtidig frykter stadig flere dansker at de vil få en uverdig avslutning på yrkeslivet.

Publisert Sist oppdatert

Folketinget i Danmark har vedtatt at pensjonsalderen skal heves til 68 år i 2030. I høst vil den danske regjeringen framme forslag om en ytterligere heving til 69 år fra år 2035, og det er ventet at forslaget vil bli vedtatt med et stort flertall. I 2040 er det forventet at pensjonsalderen vil være 40 år.

Samtidig som politikerne vil heve pensjonsalderen, er imidlertid stadig flere dansker usikre på om de vil få en verdig avslutning på yrkeslivet, skriver Mandag Morgen.

I fjor sa mer enn fire av ti faglærte arbeidere at de var usikre på om de vil kunne forlate arbeidsmarkedet på en verdig måte. Seks år tidligere var det bare om lag 25 prosent som var usikre på dette, viser en trygghetsundersøkelse fra Trygdfonden.

Det har for alvor gått opp for danskene at pensjonsalderen er på vei opp.

Også blant ufaglærte arbeidere og blant funksjonærer er det en økende andel som frykter en uverdig avslutning på yrkeslivet, viser undersøkelsen.

– Det har for alvor gått opp for danskene at pensjonsalderen er på vei opp. Og så begynner noen å tvile på om de kan være med hele veien. Utryggheten har spredd seg fra ufaglærte og faglærte til borgere med en lang utdanning, sier forskningssjef Anders Hede i Trygfonden til Mandag Morgen.

Én av to vil gå av tidlig

Over halvparten av danske arbeidstakere over 50 år regner med å forlate arbeidsmarkedet før de når pensjonsalderen. Og knapt én av fem regner med å fortsette å jobbe etter at de kan gå av med pensjon, viser en undersøkelse som er gjort i regi av forskningsprosjektet Seniorarbejdsliv.

Ikke overraskende er det flest blant dem med en fysisk anstrengende jobb som regner med en tidlig exit fra arbeidslivet. Blant disse regner mer enn 60 prosent med å slutte å jobbe før de når pensjonsalderen.

Man skal kanskje ikke gjøre rent eller løfte eldre hele dagen, men blande arbeidsoppgavene.

Også andre arbeidstakere regner med å gå av tidlig. Selv blant dem med hovedsakelig stillesittende arbeid, som ikke krever fysisk anstrengelse, regner nesten halvparten med å forlate arbeidslivet før de når pensjonsalder.

– På tvers av Danmark forventer halvparten av borgerne over 50 at de vil gå av med pensjon før den offisielle pensjonsalder. Vår forskning viser at arbeidet for noen borgere er for hardt i forhold til hva de føler at de kan klare, sier professor Lars L. Andersen ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til Mandag Morgen.

Må tilpasse arbeidet

Andersen er medforfatter av boka Seniorarbejdsliv, som ble utgitt i mai. Boka bygger blant annet på en undersøkelse blant arbeidstakere over 50 år om hva som påvirker deres muligheter til å stå i jobb fram til eller ut over oppnådd pensjonsalder.

Forskeren mener det er viktig å tilpasse arbeidet til alder og kompetanse.

– Vi må redesigne arbeidet så det ikke blir så hardt, og vi må tenke det helsefremmende inn i arbeidsdagen. Man skal kanskje ikke gjøre rent eller løfte eldre hele dagen, men blande arbeidsoppgavene. Som forskere kaller vi det skill mix, der man i tillegg til å blande arbeidsoppgaver også blander faggrupper, sier Lars L. Andersen.

Alle vet at pensjonsalderen er på vei opp, og da kan helsa bli et problem

Bekymring for helsa

Folks økende bekymring for om de klarer å stå i jobb til de når pensjonsalderen handler ikke bare om kravene som stilles på jobben. Det handler også om utrygghet knyttet til egen helse.

Blant ufaglærte og faglærte arbeidere er drøyt 30 prosent usikre på om de vil ha god nok helse til å kunne stå i jobb til de når pensjonsalderen, viser trygghetsundersøkelsen fra Trygfonden.

– Alle vet at pensjonsalderen er på vei opp, og da kan helsa bli et problem. For dem som er tettere på pensjonsalderen er det nok en mer nærværende bekymring for om man kan holde tiden ut, hvis man ha begynt å føle seg litt slitt, sier Jørgen Goul Andersen, professor i statsvitenskap ved Aalborg Universitet, til Mandag Morgen.

Powered by Labrador CMS