GÅR GLIPP AV FORSIKRING: Permitterte risikerer å miste opparbeidede pensjonsrettigheter, i tillegg til å miste rett til dekning ved uførhet dersom sykdom eller ulykke skjer i permitteringsperioden, påpeker Parat.

Foto

Skynesher/iStock

Parat roper varsko

Permitterte risikerer store pensjonstap

Publisert: 20. mars 2020 kl 08.45
Oppdatert: 20. mars 2020 kl 08.48

Ved permittering er hovedregelen i pensjonslovene at arbeidstaker meldes ut av tjenestepensjonsordningen. Dette kan få store konsekvenser, advarer Parat-leder Unn Kristin Olsen.

Mange vil miste opparbeidede pensjonsrettigheter, i tillegg til å miste rett til dekning ved uførhet dersom sykdom eller ulykke skjer i permitteringsperioden, påpeker hun i en pressemelding.

Foto

ARBEIDSGIVER BESTEMMER: – Arbeidsgivere som permitterer kan velge å opprettholde ansattes pensjonsavtaler, men det er i regelen arbeidsgiver som bestemmer, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen. (Foto: Vetle Dale)

Ta det opp med arbeidsgiver

Parat-lederen ber alle som nå permitteres om å ta dette opp med arbeidsgiver.

– Arbeidsgivere som permitterer kan velge å opprettholde ansattes pensjonsavtaler, men det er i regelen arbeidsgiver som bestemmer. Jeg er redd mange ikke tenker på, eller er klar over problemstillingen i disse dager når alt går så fort, sier Olsen.

Ytelsespensjon

Annonse

Arbeidsgivere vil spare penger på å melde ut arbeidstakere av pensjonsordningene ved permitteringer, men at dette kan få store konsekvenser for den enkelte, påpeker pensjonsekspert og advokat i Parat, Andreas Moen.

– De fleste som har ytelsespensjon vil bli utestengt av ordningen dersom de blir meldt ut ved permittering. En utmelding vil her føre til store pensjonstap for den enkelte arbeidstaker, sier han.

En utmelding vil her føre til store pensjonstap for den enkelte arbeidstaker.

Innskuddspensjon

Parat-advokaten sier opptjening av pensjon stopper ved utmelding av innskuddspensjonsordningen og arbeidstaker får et pensjonskapitalbevis.

– Arbeidstaker vil ved utmelding bli belastet for forvaltningskostnader og gebyrer som arbeidsgiver dekket mens man var medlem. Kostnadene man selv må betale er betydelig høyere enn de kostnadene arbeidsgiver betalte da man var medlem, sier Moen.

Alle som har vært medlem i pensjonsordningen i mindre enn 12 måneder mister hele opptjeningen, forteller han.

Annonse

– Alle som meldes ut får naturlig nok ikke innskudd og opptjening av pensjon i permitteringsperioden. Men dette er ikke det største problemet. Blir du ufør i permitteringsperioden går du glipp den obligatoriske forsikringen som sikrer alderspensjon ved uførhet, med mindre du har valgt å betale for denne selv, sier Moen.

Kan føre til økonomisk ruin

Parat-advokaten sier det er alvorlig når utmelding av pensjonsordningen kan føre til økonomisk ruin dersom uhellet er ute under permittering.

– Alle som har uførepensjonsordninger, eller andre forsikringer, vil ikke få noen utbetaling ved uførhet, dersom sykdom eller ulykke skjer i permitteringsperioden, sier Moen.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no