PRISOVERREKKELSE: Tilstede ved prisoverrekkelsen onsdag var blant andre Ivar Frønes (juryens formann), Marit Haldar (leder i Sosiologforeningen), Haran Vimalachandran (medarbeider, McDonald’s) og Reidar Kleven (HR-direktør McDonald’s.)

Foto

Helt Med

Helt Med

Får pris for å få utviklingshemmede ut i jobb

Publisert: 13. februar 2020 kl 09.21
Oppdatert: 13. februar 2020 kl 09.27

Sosiologforeningen deler i år for første gang ut en egen praksispris, som går til konkrete tiltak med relevans for å håndtere vesentlige samfunnsutfordringer. Onsdag ble prisen overrakt til Stiftelsen Helt Med, som arbeider for å senke terskelen inn til arbeidslivet for utviklingshemmede.

Helt Med samarbeider med en rekke ulike arbeidsgivere om jobbskaping, rekruttering og oppfølging av utviklingshemmede som har kommet ut i jobb.

Juryen sier blant annet dette i sin begrunnelse for pristildelingen:

«Helt Med har så langt skaffet 72 nye arbeidsplasser i det ordinære arbeidsliv, til utviklingshemmede som tidligere har hatt vernet arbeid eller som aldri har vært i arbeid. Målet er å skape mer enn 100 nye slike jobber hvert år for denne målgruppen. Det er juryens vurdering at Helt Med fremviser en gjennomtenkt og respektfull tilnærming til arbeidslivets integrerende virkninger overfor en gruppe som tidligere i stor grad har opplevd integrering til ytterkanten av det norske samfunnet.»

Jobb på McDonald’s

En av dem som tok imot prisen, var Haran Vimalachandran, som har fått jobb på McDonald’s gjennom Helt Med.

– Vi synes det er veldig flott at Haran, som har fått jobb gjennom Helt Med på McDonalds på Alnabru i Oslo, kunne bli med og ta imot prisen, sa daglig leder Jarle Eknes i Helt Med i sin takketale ved prisoverrekkelsen.

Saken fortsetter under annonsen

– Veksten vi har handler ikke bare om økonomiske rammevilkår, det handler også om det Haran og andre som har fått jobb gjennom Helt Med, bidrar med på arbeidsplassene. De er attraktive arbeidstakere, som bidrar med økt produksjon, økt service og veldig ofte også til bedre arbeidsmiljø.

Les også: – Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag

Eknes konstaterer at tallet på ansettelser gjennom Helt Med stadig øker. Da han skrev takketalen var antallet 75, men det har blitt flere etter det.

«Tallet i takketalen må endres, i morges ble tallet vi har skaffet fast jobb til oppgradert til 79, forteller han til Velferd.no etter prisoverrekkelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

SAMFUNNSDELTAKERE: – Vi jobber for at utviklingshemmede skal være synlig og deltakende i samfunnet, sa daglig leder Jarle Eknes da Helt Med mottok Sosiologforeningens praksispris.

Et mer inkluderende samfunn

Saken fortsetter under annonsen

– De individuelle historiene er sterke og inspirerende for oss, men hensikten med Helt Med er ikke bare å gjøre noe bra for den enkelte arbeidstaker, men å bidra til et mer inkluderende samfunn, understreket Eknes i sin takketale.

– Vi jobber for at utviklingshemmede skal være synlig og deltakende i samfunnet. Vi vil at dere skal møte arbeidstakere med og uten utviklingshemming når dere besøker en gammel mor på sykehjem, henter barna deres i barnehage, bor på hotell, er på en flyplass, handler i butikken eller kjøper en burger på McDonald's.

Han advarte for øvrig mot å være for opphengt i ordet utviklingshemming.

– Vi mener at både denne og andre diagnoser kun skal fokuseres på ved spesielle anledninger. Slik som nå. Det vi ønsker, og som også er virkeligheten der ute på arbeidsplassene som har ansatt noen gjennom Helt Med-ordningen, er at man ikke er særlig opptatt av diagnosene. Man møter arbeidstakerne som likeverdige kolleger og ressurspersoner, sa Eknes ved prisoverrekkelsen.