Arbeidsliv

Langerud Sykehjem i Oslo. Sykehjem over hele landet har innført besøksforbud for å hindre koronasmitte.

Prøver å stanse smitten på sykehjem

Oslo kommune ønsker ikke lenger at ansatte på sykehjem jobber mer enn ett sted, og på den måten risikerer å ta med uoppdaget koronasmitte til flere institusjoner.

Publisert Sist oppdatert

– Det er opplagt at det å jobbe på flere ulike sykehjem eller avdelinger kan være en måte uoppdaget smitte kan spre seg på.

Det sier Line Orlund, som er fylkesleder i Norsk sykepleierforbund i Oslo, til Dagens Perspektiv.

Så langt er det registrert koronasmitte på 17 sykehjem i Oslo, viser en kartlegging gjennomført av NRK. Totalt er 35 ansatte og 18 beboere bekreftet smittet. To av disse beboeren er også døde som følge av viruset.

Problemet med koronaviruset er at vi ikke vet hvem som er smittet til enhver tid.

Én kan smitte mange

Etter det Dagens Perspektiv kjenner til, frykter mange i miljøet at utstrakt bruk av vikarer som veksler mellom ulike sykehjem, er årsaken til at koronasmitten har spredt til så mange institusjoner i hovedstaden.

Orlund sier hun hverken kan bekrefte eller avkrefte den påstanden, men påpeker at problemet med koronaviruset er at vi ikke vet hvem som er smittet til enhver tid.

– Dermed kan noen nesten uten symptomer rekker å smitte mange andre før vedkommende selv blir syk. I forlengelsen av det jobbes det nå konkret for å begrense dette, slik at det ikke er mange ansatte som jobber vakter på flere sykehjem, forteller fylkeslederen.

Foto BASIC SMITTEVERN: Line Orlund i Norsk Sykepleierforbund, mener dette er helt nødvendige tiltak som må plass raskt. (Foto: privat)

Seksjonsleder i Oslo kommune, Unni Hembre, bekrefter i en e-post til Dagens Perspektiv at kommunen nå tar grep.

– Nå ber vi ledere som er hovedarbeidsgiver for ansatte som også jobber andre steder, om å finne en løsning slik at den ansatte jobber mest mulig på ett sted, sier Hembre.

Et føre-var-prinsipp

Hembre legger til at dette skal skje i mest mulig samarbeid både hovedarbeidsgiver, biarbeidsgiver og den ansatte selv.

En måte å få dette til på, er at den ansatte får utvidet sin stillingsbrøk hos hovedarbeidsgiver.

– Det bør tas personlige hensyn, og hensyn til at vi har tilstrekkelig og rett kompetanse til stede der det er nødvendig, sier seksjonslederen.

E-posten fra kommunaldirektøren i byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid er nå sendt til alle direktørene i sektoren. Det er ikke klart hvor raskt endringene blir gjennomført.

TAR GREP: Seksjonsleder Unni Hembre håper institusjoner finner en løsning slik at de ansatte jobber mest mulig på ett sted. Foto TAR GREP: Seksjonsleder Unni Hembre håper institusjoner finner en løsning slik at de ansatte jobber mest mulig på ett sted. (Foto: Oslo kommune)

Orlund i Norsk Sykepleierforbund, mener dette er helt nødvendige tiltak som må plass raskt, men legger til at de nye føringene også kan skape utfordringer for institusjonene.

– Det kan bli en meget vanskelige situasjon for den andre arbeidsgiveren som kanskje mister en helgevakt hver tredje helg. Man kan jo komme i en situasjon der valget blir å enten stå uten bemanning, eller risikere smitteoverføring, sier hun.

Alle må lære smittevern

Å begrense hvor mange steder den ansatte jobber kaller Orlund for et basic smitteverntiltak.

– Hvis det er så basic, burde dette ha kommet på plass før?

– Det er lett å føle at vi har vært i denne situasjonen veldig lenge, men det er kun snakk om 14 intense dager. Jeg tror dette går så fort som det lar seg gjøre, og det er jo ikke sånn at vi ikke jobber med smittevern i helsetjenesten til vanlig, påpeker fylkeslederen.

Også for studenter ved OsloMet som skal ut i praksis i disse dager, får de nye føringene fra kommunen konsekvenser.

Studenter som allerede er ansatte et sted, får nå mulighet til å gjennomføre praksis på samme sted nettopp for å redusere smittespredning.

Orlund liker løsningen.

– Det er viktig at det legges til rette for dette. Mange studenter er helt avhengig av ekstrajobb for å få hverdagen til å gå rundt, sier hun.

Folk med helsebakgrunn har noe å falle tilbake på i lang tid fremover.

Mange nye inn i helsetjenesten

Oslo kommune har på sine nettsider oppfordret folk som ønsker å bidra i helsetjenesten i disse dager, om å melde seg.

Responsen har vært enorm, og så langt har over 4000 personer registrert seg. Mange er helsepersonell som ikke jobber i helsetjenesten til daglig, men også flere ufaglærte er interessert i å bidra.

Orlund understreker at kunnskap om smittevern blir helt vesentlig når mange av disse skal ut i jobb.

– Fremover blir det et stort arbeidsgiveransvar å sørge for at alle som kommer inn i helsetjenesten lærer grunnleggende smittevern som håndvask, samt at man må fjerne ringer, klokker og lange negler, understreker Orlund.

Hun er også glad for så mange med helsefaglig bakgrunn nå ønsker å bidra i helsetjenesten igjen.

– Det er jo et positivt aspekt oppe i det hele. De som er permittert eller har mistet jobben, men som har helsebakgrunn, de har noe å falle tilbake på i lang tid fremover.

Powered by Labrador CMS