Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Åtte av ti har i løpet av de siste månedene revurdert om jobben passer inn i livet

Halvparten av arbeidsstyrken er nå enten på jakt etter ny jobb eller åpne for nye muligheter.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang har koronapandemien sendt mange tilbake til hjemmekontoret. Til kjøkkenbordet, klesvasken og en perlerad av teamsmøter.

– Jobben har på alle mulige måter invadert livet, så da er det kanskje ikke så rart at flere revurderer om jobben egentlig passer inn i det livet de ønsker å leve, sier Eivind Bøe, administrerende direktør i Randstad Norway.

I løpet av de siste 18 månedene har åtte av ti revurdert om jobben passer inn i livet. Halvparten av arbeidsstyrken er nå enten på jakt etter ny jobb eller åpne for nye muligheter.

Det er to av funnene i Randstads nye undersøkelse «Randstad workmonitor».

Det er rekordmange ledige stillinger på markedet, og det har vært vanskelig å finne kvalifiserte kandidater lenge.

Særlig til jobber innen helse, IT-utvikling, ingeniør- matematikk- og vitenskapsyrker, men man ser også stadig flere yrkeskategorier som det er manglende arbeidskraft til.

Undersøkelsen indikerer at Norge kan komme til å se en ketchup-effekt av hjemmekontortrøtte og endringsvillige medarbeidere på nyåret, som kan gjøre rekrutteringsjobben litt enklere.

– Men bare dersom arbeidsgivere virkelig tar den store holdningsendringen på alvor, understreker Bøe.

Større fleksibilitet

Denne undersøkelsen tilsier at arbeidstakere ønsker større grad av fleksibilitet etter snart to år med livsomveltende pandemi. Livet på hjemmekontor har brakt med seg muligheter vi ikke tidligere hadde.

Å kunne ta imot barna når de kommer fra skolen, eller gå en tur med hunden og kanskje begynne helgen litt tidligere på hytten gir unektelig mer glede enn å sitte i kø på vei til og fra jobben. Dette er noe arbeidsgivere i større grad må ta hensyn til.

­– Viktigheten av at arbeidsgiveren legger til rette for balanse mellom jobb og fritid har aldri vært viktigere. Dette krever en ganske annerledes tankegang fra arbeidsgiveren enn før pandemien og er helt vesentlig både for å holde på viktige ressurser og tiltrekke seg nye, sier Bøe.

Arbeidstakere ønsker en jobb hvor arbeidsmiljøet er godt og de ønsker en jobb hvor de hele tiden kan lære og utvikle seg. Lønn, jobbsikkerhet og interessante oppgaver er fortsatt viktig, men arbeidsgivere som ikke tar jobben med å utvikle og vise frem en arbeidsplass som har plass til hele mennesket, risikerer å tape i kampen om talentene.

– I tillegg risikerer de å miste de kritiske ressursene de allerede har. For medarbeiderne har hatt god tid til å tenke seg om på hjemmekontoret. Jobben har for mange mistet mye av sin glans, og familie, venner og fritid har blitt viktigere, sier han.

Fakta om undersøkelsen:

Randstads Workmonitor er en global arbeidsmarkedsundersøkelse utført av verdens største HR selskap Randstad.

Undersøkelsen er gjennomført i 34 land blant arbeidstakere mellom 18 og 65 år

I Norge har 800 arbeidstakere svart på undersøkelsen.

Funn fra undersøkelsen:

35,3 prosent er fornøyde med nåværende jobbsituasjon, men er åpne for å skifte jobb

Ti prosent (9,9 %) har startet å lete etter ny jobb.

Fem prosent leter aktivt etter ny jobb og har gjort det en stund

I løpet av de siste 18 månedene har 51 prosent revurdert om jobben de har passer inn i livet de lever, 30 prosent (29,9%) har i en viss grad revurdert om jobben passer inn i livet de lever. Kun nitten prosent (19,1%) har ikke revurdert jobben etter pandemien.

54 prosent opplever at pandemien har gjort det mulig å få bedre balansen mellom jobb og fritid

33 prosent opplever mer stress på grunn av pandemien og ønsker å gjøre endringer på jobb

40 prosent føler seg inspirert av venner eller kolleger til å gjøre karriereendringer i fremtiden.

66 prosent ønsker mer fleksibilitet på jobb og i karrieren basert på erfaringer fra pandemien

45 prosent mener faktiske eller forventede endringer i arbeidsmarkedet gjør at de trenger mer opplæring og gode utviklingsmuligheter for å holde seg relevante

46 prosent mener det er vanskelig å vite hvilke ferdigheter de trenger i fremtiden på grunn av raske endringer i arbeidslivet

40 prosent sier de er villige til å ta en jobb i et annet land om de kan jobbe fra hjemmekontoret

Mer stresset

Snakker vi da om bortskjemte folk, som har blitt virkelighetsfjerne og bedagelige på hjemmekontoret?

– Nei, vi snakker om arbeidstakere som har utvist stor grad av fleksibilitet og innsats i en svært krevende situasjon, som er slitne og som kanskje har mistet noe av tilknytningen de hadde til arbeidsplassen, sier Bøe.

For selv om halvparten opplever å ha fått bedre balanse mellom jobb og fritid i løpet av pandemien, svarer også en av tre at de er mer stresset nå enn før pandemien, og at de derfor ønsker å gjøre jobbendringer.

– I tillegg kan vi legge til at seks av ti har fått større innsikt i både personlige mål og karrieremål.

Arbeidsgivere som skal rekruttere, eller som for all del ønsker å beholde kritiske ressurser, har med andre ord en jobb å gjøre.

– I snart to år har arbeidstakere sørget for at jobben har funnet plass i livet. Nå er det arbeidsgivers tur til å sørge for at livet får plass i den nye jobbhverdagen som vi forhåpentligvis snart går i møte.

– Og det kan være lurt å bruke tiden under en ny periode med restriksjoner og hjemmekontor godt, for snart kommer første arbeidsdag etter nyttår. Det er nemlig den dagen i året hvor flest er på Finn.no i jakten på drømmejobben, sier Bøe.

Powered by Labrador CMS