Arbeidsliv

Arbeidsgiver virket fornøyd når en jobbkandidat svarte at hun ikke hadde noen planer om å få barn i nærmeste framtid. Kan arbeidsgiver spørre om slikt under et jobbintervju?

Ble spurt i jobbintervju om jeg planla å få barn i nærmeste framtid og hvor ofte jeg er syk. Er det lov?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har vært på jobbintervju til en spennende stilling jeg gjerne kunne tenkt meg. Jeg ble veldig glad da jeg ble kalt inn til intervju, og hadde forberedt meg godt. Jeg syntes arbeidsgiver og jeg hadde en god tone, jeg opplevde at jeg svarte godt ifra meg på de spørsmål som ble stilt, og stemningen var god.

Så, litt ut i intervjuet, når vi var ferdig med å snakke om stillingen og mine ferdigheter, kom temaet «barn» opp. Arbeidsgiver snakket først litt rundt sine egne barn og fordeler og ulemper med disse, og spurte så litt henkastet hva som var mine tanker rundt barn – implisitt om jeg så for meg å få noen slike i nær framtid.

Jeg er en 27 år gammel og singel kvinne, så jeg svarte at det nok uansett ikke ble aktuelt på en stund. Arbeidsgiver virket fornøyd med svaret mitt. Noe senere stilte han også et spørsmål av typen «og du da, blir du ofte syk?» Jeg svarte som sant var, at jeg sjelden opplever sykdom som forkjølelse, influensa osv., slik at jeg ikke ville mene det.

Der og da var jeg så inne i intervjusituasjonen og opptatt av å gjøre det bra og gi et godt inntrykk, at jeg ikke reagerte nevneverdig på spørsmålene da de ble stilt. De kom liksom som en del av en normal samtale.

I ettertid har jeg imidlertid begynt å stusse på disse spørsmålene, og jeg synes det var ganske rart, og til og med litt ubehagelig, å bli spurt om dette. Mitt spørsmål er derfor om arbeidsgiver har lov til å stille spørsmål av denne typen under et jobbintervju?

Svar: Det er ganske klare regler for hva en arbeidsgiver ikke kan spørre om, eller innhente opplysninger om, under jobbintervju og ellers i forbindelse med ansettelsesprosesser. Disse reglene er fordelt mellom likestillings- og diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven, hvor de to lovene tar for seg litt ulike grunnlag – eller ulike «spørreforbud», om du vil.

Vi vil først begynne med å si at det var helt riktig av deg å stusse over disse spørsmålene. Du beskriver også en vanlig reaksjon – man blir som intervjuobjekt stilt i en vanskelig posisjon når man på den ene siden har lyst på jobben og derfor ønsker å gjøre et best mulig inntrykk, men på den andre siden kanskje opplever at spørsmålene som blir stilt ikke er helt innenfor.

Når det gjelder arbeidsgivers spørsmål om hvorvidt du har planer om å få barn, er det her et absolutt forbud. Det følger av likestillings- og diskrimineringsloven § 30, og gjelder blant annet «graviditet, adopsjon eller planer om å få barn». Arbeidsgiver har ikke anledning til å stille spørsmål eller på annen måte innhente informasjon som tar sikte på å avklare disse forholdene, og dette gjelder uten unntak.

For helseopplysninger er også utgangspunktet at det er forbudt å innhente disse ved ansettelse. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 9-3. «Helseopplysninger» omfatter all informasjon som kan brukes for å kartlegge en persons nåværende og fremtidige helsetilstand. Arbeidsgiver kan bare be om de helseopplysninger som er nødvendige for å utøve de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen. Du kan f.eks. ikke ansette en person med ryggprolaps i en lagerstilling bestående av dager fylt med tunge løft, eller en massør med leddgikt, eksempelvis.

Å generelt spørre om noen er mye syk, vil imidlertid sannsynligvis ikke være relevant for stillingen, og hensikten med spørsmålet er antakelig kun å kartlegge fremtidig potensielt sykefravær. Arbeidsgiver vil derfor heller ikke ha lov til å spørre om dette.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS