Arbeidsliv

Danner fagforening i Google

Publisert Sist oppdatert

Flere enn 400 ansatte i Google har denne uken meldt seg inn i fagforeningen Alphabet Workers Union. Antallet medlemmer har doblet seg siden mandag da 200 var med på etableringen av foreningen.

Selskapet har totalt 260.000 ansatte.

Det har likevel skapt oppmerksomhet i Silicon Valley hvor ansatte ofte er svært høyt lønnet, gründerkulturen har stått sterkt og fagforeninger aldri har fått fotfeste.

I mange tilfeller er organiseringen sterkt motarbeidet av arbeidsgiverne som blant annet frykter at fagforeningene er en trussel mot innovasjonsevnen.

I en kronikk i New York Times skriver to ansatte i selskapet at de ha vært med på å bygge opp Google, men at de nå opplever at selskapet har endret seg til det verre.

Borte er det gamle slagordet «Do No Evil, og som et eksempel på adferd de ansatte virkelig ikke klarer å svelge, viser de til kompensasjonen til to toppledere som har blitt anklaget for seksuell trakassering.

Det skal også være vanskelig å jobbe for Google når selskapet inngår avtaler med myndigheter som undertrykker egen befolkning.

Ledelsens metoder får unngjelde.

«Diskriminering og trakassering fortsetter. Alphabet fortsetter å slå ned på de som tør å varsle, og ledelsen hindrer ansatte fra å snakke om sensitive, men samfunnskritiske saker som antitrust og monopol-makt».

Om lag halvparten av de ansatte i Google er vikarer eller jobber på kontrakt. Denne gruppen har lav lønn og færre ansattgoder. Det skal være den nye fagforeningens mål å arbeide for å rette opp i denne skjevheten.

New Yorks Times skriver tirsdag at Alphabet Workers Union ble til i hemmelighet og at det arbeidet med å organiseringen har pågått i over ett år.

Her går det frem at fagforeningen skal støtte opp om aktivisme i selskapet heller enn å kjempe for lønnsforhold.

Powered by Labrador CMS