Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hva innebærer egentlig en kundeklausul ved et jobbskifte?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har en god stund vært ansatt som avdelingsleder i et salgsfirma. Den siste tiden har jeg merket at jeg ikke lenger har motivasjon til å jobbe her, og jeg ønsker å starte for meg selv.

Jeg er erfaren på området, og tror derfor det i utgangspunktet skal gå fint å etablere seg i det lokale markedet. Jeg ser imidlertid at jeg har en såkalt kundeklausul i arbeidskontrakten min.

Betyr det at jeg ikke kan drive forretning med noen av min nåværende arbeidsgivers kunder?

Avdelingsleder

Svar: En kundeklausul er en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som innebærer at arbeidstakers adgang til å kontakte arbeidsgiverens kunder etter arbeidets opphør begrenses. Dette fremgår av arbeidsmiljøloven § 14 A-4.

«Kontakte» er ment å dekke både arbeidstakerens direkte og indirekte forsøk på kontakt, og formålet er å forhindre aktiv rekruttering på tidligere arbeidsgivers bekostning. I utgangspunktet er det derfor en ganske bred begrensning i din adgang til å gjøre fremstøt for å ta med kunder. Det er likevel flere begrensinger i kundeklausulens rekkevidde.

For det første er det bare din adgang din til å kontakte kunden som kan begrenses. Kunden står derimot fritt til å benytte seg av dine tjenester. Du har derfor ingen plikt til å avvise en kunde dersom vedkommende selv tar kontakt med deg for videre samarbeid.

Videre kan adgangen til å kontakte kunder bare begrenses overfor kunder du har hatt en særlig tilknytning til som ansatt. Lovens vilkår er formulert som at arbeidstaker må ha «hatt kontakt med» eller «ansvaret for» kundene det siste året før klausulen skal gjøres gjeldende.

Vilkåret om at arbeidstakeren «har hatt kontakt med» kunden skal forstås som direkte kontakt og kundepleie, og avgrenser mot kontakt som er mer sporadisk. Dette gjelder også dersom arbeidstakeren følger opp eller tar over et kundeforhold som en annen arbeidstaker har inngått.

Vilkåret om å ha «ansvaret for» en kunde sikter primært til det overordnede ansvaret. Dette omfatter gjerne ledere og andre ansvarlige, selv om disse i praksis kanskje ikke har den regelmessige direkte kontakten med kunder. Også overfor disse kan arbeidsgiver således sikre seg en tidsbestemt kundebegrensning.

Dersom du er usikker på hvilke kunder som vil være omfattet av et eventuelt kundeforbud, skal arbeidsgiveren din uansett spesifisere dette i en redegjørelse til deg dersom klausulen gjøres gjeldende. Arbeidsgiver plikter også å gi en slik redegjørelse innen fire uker på skriftlig forespørsel fra deg.

Redegjørelsen skal inneholde en angivelse av om klausulen gjøres gjeldende, hvilke kunder som omfattes, og det er ikke tilstrekkelig med en generell henvisning til alle kunder du har hatt kontakt med. Tilknytningen din må vurderes konkret for hver kunde som eventuelt skal omfattes.

Kvale advokatfirma

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS