Arbeidsliv

Vi ønsker naturligvis å styre unna arbeidssøkere som ikke passer inn, har vi mulighet til å gjøre undersøkelser av deres helse før eventuell ansettelse?

Hva kan man få vite om en arbeidssøkers helse?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Det har nylig sluttet flere arbeidstakere hos oss, og i den forbindelse har jeg fått ansvaret for å rekruttere nye ansatte til bedriften vår.

Vi jobber i en tøff bransje, og har opplevd at mange ikke har helse til jobbe på vår måte.

Vi ønsker naturligvis å styre unna arbeidssøkere som ikke passer inn, har vi mulighet til å gjøre undersøkelser av deres helse før eventuell ansettelse?

Svar: Arbeidsmiljøloven § 9-3 regulerer arbeidsgiverens adgang til å innhente helseopplysninger om arbeidssøkere. Reglene er strenge, og det skal være en helt snever adgang. Disse reglene er strenge, fordi de har som formål å forhindre at kandidater utestenges fra arbeidslivet på grunn av sin helsemessige situasjon. Nedenfor gjennomgås vilkårene for å kunne be om informasjon om helse.

Bestemmelsen gjelder som nevnt «helseopplysninger». Med dette menes all informasjon som kan bidra til å kartlegge personers nåværende og mulige fremtidige helsetilstand. Dette er i tråd med legaldefinisjoner i rettssystemet for øvrig. Bestemmelsen er universell og gjelder uavhengig av hvordan arbeidsgiver innhenter opplysningene.

Helseopplysninger som kan hentes må under enhver omstendighet begrenses til det som er «nødvendig for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen». Dersom arbeidsgiver skal ha rett til dette, kreves det derfor et sterkt, saklig behov for å avklare bestemte forhold ved den arbeidssøkende sin helsetilstand.

I forarbeidene er det pekt på at det anses nødvendig dersom det trengs for å imøtekomme offentlige krav til et trygt arbeidsmiljø eller opplysninger som er godt egnet til å skille ut arbeidstakere som ikke er skikket til arbeidet.

På samme måte har arbeidsgiver en snever adgang til å spørre arbeidssøkeren om han er i fysisk stand til å utføre den bestemte arbeidsoppgaven og å spørre om arbeidssøkeren lider av sykdommer som gjør gjennomføringen umulig.

Derimot vil det ikke regnes som nødvendig dersom arbeidsgiveren bare anser det som fordelaktig å kjenne til arbeidssøkeres eventuelle utfordringer i hverdagen eller i det større bildet. Det er ikke adgang til å spørre om arbeidssøker anser fremtidig sykdom eller helseutfordringer som nærliggende, eller lignende.

Et samtykke fra arbeidssøkeren kan ikke gi arbeidsgiveren større rett.Dersom samtykke ble brukt på denne måten ville arbeidstakeren risikert et mer eller mindre illusorisk vern. Fordi man som arbeidssøker står i en sårbar posisjon vil man ofte kunne oppleve arbeidsgiverens ønske om ikke-nødvendige opplysninger som et krav.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS