Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hva plikter man å fortelle om tidligere arbeidsgiver når man søker ny jobb?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg skiftet nylig jobb. Mitt forrige arbeidsforhold var preget av høyt konfliktnivå, noe som etter min oppfatning skyldtes en krevende daglig leder.

Vedkommende vil nok ha et litt annet syn på saken, i det han ved flere anledninger ga uttrykk for at jeg var vanskelig å samarbeide med. Jeg førte derfor ikke opp vedkommende som referanseperson ved søknad til den nye jobben.

Jeg fikk ingen spørsmål om samarbeidsforholdene i forrige jobb under intervjuet, og sa derfor heller ingenting om det. Jeg klarer imidlertid ikke å få helt ro i etterkant, og lurer på om jeg burde ha informert om forholdet?

Svar: Hovedregelen er at arbeidsgiver selv må stille de spørsmål arbeidsgiver mener er av betydning for arbeidstakers utøvelse av stillingen. Arbeidstaker må svare sannferdig på disse, og kan ikke oppgi direkte villedende opplysninger. Dersom arbeidstaker skal ha en plikt til å oppgi opplysninger utover det arbeidsgiver spør om, må dette være fordi opplysningene er av direkte betydning for arbeidstakers egnethet for stillingen.

Hvilke opplysninger som er av betydning for arbeidstakers egnethet til stillingen må vurderes konkret. Dette avhenger for eksempel av hvilke forhold det er tale om, og hvor alvorlige eller hvor stor betydning disse har for en eventuell ansettelse.

Høyesterett har avklart at hovedregelen når man står i en situasjon hvor opplysninger skal gis til ny arbeidsgiver om tidligere arbeidsforhold, er at arbeidssøker ikke har noen plikt til å opplyse om tidligere arbeidskonflikter. Forholdene hadde imidlertid vært noe annerledes dersom arbeidsgiver faktisk hadde spurt. Da tilsier den alminnelige lojalitetsplikten at du ikke kan oppgi uriktig informasjon.

Det gjelder en nemlig ulovfestet lojalitetsplikt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I lys av denne lojalitetsplikten blir spørsmålet hvilke opplysninger partene rimeligvis kan forvente å få av hverandre. Selv om det ikke er etablert et ansettelsesforhold mellom partene på søknadsstadiet, vil lojalitetsplikten likevel danne ramme for hvilke opplysninger det er rimelig og lojalt å forvente på det stadiet.

Slik du beskriver din situasjon er det tale om samarbeidsproblemer, noe som må anses å være forholdsvis vanlig. Du har derfor ikke noen plikt til å opplyse om dette på eget initiativ, etter vårt syn.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS