Arbeidsliv

World Economic Forum beregnet i 2018 at 30 prosent av jobbene vil forsvinne allerede neste år, altså i 2022.

Hver tredje av landets største bedrifter har ansatte med utgått kompetanse

Eksperter frykter at omstillingsbehovene i norsk næringsliv er enda større, og at Norge ikke har forstått alvoret i den pågående omstillingsbølgen.

Publisert Sist oppdatert

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat, viser at 36 prosent av landets 500 største bedrifter har kompetanse de vil trenge mindre av i fremtiden.

Hver femte bedrift sier at over 40 prosent av de ansatte trenger en helt annen kompetanse enn de har og i 7 av 10 bedrifter har mer enn hver tiende ansatt behov for en annen kompetanse enn de har i dag innen 3-5 år.

– Vi frykter at norsk næringsliv ikke har forstått hva slags omstillingsbølge som er i gang, sier Johan Bäck Persson i AW Academy Norge.

World Economic Forum beregnet i 2018 at 30 prosent av jobbene vil forsvinne allerede neste år, altså i 2022.

– Dette var dessuten beregninger som kom før pandemien og den har gjort at omstillingstakten går enda raskere. Vi frykter konsekvensene av manglende fokus på dette, han.

Det er blant annet teknologiutvikling, mobilt internett, kunstig intelligens, robotisering, stordata og skybaserte løsninger som driver den raske utviklingen, ifølge World Economic Forum.

Urovekkende trygge

Foto Johan Bäck Persson i AW Academy Norge. (Foto: AW Academy Norge)

Mens omstillingsbehovene hos bedriftene er store, er arbeidstakerne allikevel ikke bekymret.

AW Academy har også målt arbeidstakernes syn på omstilling og kompetanseutvikling i en undersøkelse gjennomført av YouGov.

Nesten halvparten (44 prosent) av norske arbeidstakere tror at deres egen kompetanse vil holde slik den er nå om 10 år.

– Halveringstakten på kunnskap i dag er 5 år. Det betyr at vi ikke kan leve på gammel kunnskap, men må hele tiden lære oss noe nytt, sier Bäck Persson.

Kun 2 av 10 arbeidstakere sier de er redde for at arbeidsoppgavene de har i dag er borte om 10 år. Hver tredje arbeidstaker sier at de kan tenke seg å omskolere seg for å bytte karriere.

– World Economic Forum beregner at 40 prosent av kompetansen vi brukte i 2018 vil være erstattet med ny kompetanse allerede neste år. Her tyder mye på at det finnes et større omstillingsbehov enn det norske arbeidsmarkedet har tatt innover seg, sier Bäck Persson.

Powered by Labrador CMS