Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hvordan lager vi en tariffavtale i en nyoppstartet bedrift?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi er ansatt i en bedrift som er ganske nyoppstartet i Norge, og vi ønsker å slå oss sammen og lage et forslag til en tariffavtale som vi kan presentere for arbeidsgiver for inngåelse.

Her ønsker vi å regulere enkelte ting vi er opptatt av at skal gjelde for alle ansatte, blant annet enkelte punkter knyttet til overtid, arbeidstid og litt andre forhold.

Vi lurer i den forbindelse på hva som skal til før noe er en tariffavtale, sammenlignet med bare en «vanlig» avtale. Vi ønsker som nevnt at den skal gjelde for alle, og vi vil derfor være sikre på at kravene til tariffavtale er oppfylt.

Svar: En tariffavtale er i arbeidstvistloven § 1 bokstav e) definert som «en avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold.»

Tariffavtalen må altså for det første være inngått av en fagforening. Dette vilkåret vil dere kunne oppfylle, da en fagforening kan være «enhver sammenslutning av arbeidstakeresom har til formål å vareta arbeidstakernes interesser overfor deres arbeidsgivere», jf. arbeidstvistloven § 1 bokstav c).

Videre må avtalen inneholde bestemmelser om «arbeids- og lønnsvilkår», som er et meget vidt begrep. Overtid og arbeidstid faller f.eks. klart innenfor.

Det gjelder også et såkalt generalitetskrav, som vil si at tariffavtalen ikke kan regulere rettigheter til bestemte arbeidstakere, men den må gjelde for alle arbeidstakere som faller innenfor avtalens virkeområde – både nåværende og fremtidige ansatte.

Det stilles også visse formkrav til en tariffavtale. Den må etter arbeidstvistloven § 4 være skriftlig, og etter § 5 må den være underskrevet. Til sist må også begge parter ha ment å forplikte seg tariffrettslig, partene må altså ha såkalt tariffhensikt.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS