Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Må alle statlige stillinger utlyses offentlig?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg skal flytte arbeidssted fra det private til det statlige. Min nye stilling innebærer blant annet at jeg skal stå for rekruttering.

Vanligvis har jeg oppsøkt aktuelle kandidater direkte, men jeg har forstått at alle stillinger må lyses ut offentlig når stillingen er statlig. Stemmer det?

Svar: Du har forstått riktig; det klare utgangspunktet innenfor statlig sektor er at ledige stillinger skal utlyses eksternt. Kravet følger av statsansatteloven § 4, hvor det fremgår at «Ledig stilling eller embete skal utlyses offentlig, med mindre annet er fastsatt i lov, forskrift eller tariffavtale.»

Kravet skal sørge for at alle interesserte kandidater får mulighet til å søke på stillingen. Bestemmelsen åpner for unntak i helt spesielle tilfeller.

Vi går ikke nærmere inn på disse her, men gjør oppmerksom på at unntak fra utlysningsplikten vil fremgå klart av enten lov, forskrift eller tariffavtale.

Loven åpner således ikke opp for at det kan fastsettes regler om unntak fra utlysningsplikten utover dette i personalreglementet.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS