Arbeidsliv

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO opplyser at medlemmene melder om bedring for norske bedrifter etter koronautbruddet, men helt friskmeldt er de ikke.

Norsk næringsliv er ikke friskmeldt, men på bedringens vei

NHOs medlemsundersøkelse viser at norsk næringsliv fortsatt ikke er «friskmeldt», men på bedringens vei etter koronakrisen.

Publisert Sist oppdatert

Signalene fra bedriftene er at dette også omsettes i økt etterspørsel etter arbeidskraft, noe utviklingen i arbeidsledigheten og antall ledige stillinger også bekrefter, skriver NHO i en pressemelding.

Av de 2.725 bedriftene som har svart på NHOs medlemsundersøkelse, er det bare 11 prosent som anså situasjonen som dårlig. 42 prosent mener den er god, mens 47 anser situasjonen som tilfredsstillende.

I april var det nesten like mange bedrifter som vurderte situasjonen som god som anså den som dårlig.

Selv om 10 prosent av medlemsbedriftene svarer at de har betalingsvansker, og 7 prosent frykter konkurs, er tallene de laveste siden NHO startet å spørre om dette da koronautbruddet startet for snart halvannet år siden.

Også andelen bedrifter som har lavere omsetning enn antatt normalnivå faller – fra 30 prosent i august til 26 prosent i september. Bare 3 prosent av bedriftene har mer enn halvert omsetning sammenlignet med en antatt normal.

– Selv om norsk næringsliv fortsatt ikke er «friskmeldt» etter koronakrisen, fortsetter bedringen ganske ufortrødent, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i NHO om undersøkelsen.

Til tross for bedring, oppgir 30 prosent av bedriftene at de har eller vil øke prisene mer enn den generelle prisveksten. Andelen ja-svar er klart høyest innen industri og bygg og anlegg.

Powered by Labrador CMS