Forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune mener forslaget til løsning i lønnsoppgjøret var for dårlig. Nå tas over 7.000 Unio-medlemmer ut i streik. 

Foto
Terje Pedersen / NTB
 
 
Skoler over hele landet rammes av streik

Streikeviljen større enn på mange år

Publisert: 27. mai 2021 kl 08.20
Oppdatert: 27. mai 2021 kl 10.36

Meklingen førte ikke fram mellom Unio og KS, og dermed tas over 7.000 kommunale ansatte, svært mange av dem lærere, ut i streik fra torsdag.

Nærmere 180 barne-, ungdoms- og videregående skoler rammes av streiken. I tillegg omfattes også rundt 35 barnehager av streiken. Nøyaktig hvor mange elever og barnehagebarn som omfattes, er ukjent.

Unio peker på at lønnstilbudet som lå i skissen fra mekleren, var altfor dårlig, og at avstanden mellom Unio og KS ble for stor.

– Det mangler både helsepersonell og lærere i kommunesektoren. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

– Deres krav var umulige å innfri, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Høy streikevilje

I Ålesund omfattes sju ungdomsskoler og seks videregående skoler av streiken.

Saken fortsetter under annonsen

Det er beklagelig at streik må brukes som virkemiddel, men arbeidergiver har ansvaret, sier leder Ina Margrethe Enoksen i utdanningsforbundet i Ålesund.

– Jeg tror streikeviljen ikke har vært så stor som den er nå på veldig mange år. Folk er veldig klar. Det er en stor kampvilje, og medlemmene våre har sagt veldig tydelig ifra. Vi er veldig klar, sier hun til NRK.

– Hvis vi skal ta vare på eldre og syke, og gi en god oppvekst og utdanning til barn og unge, så må rekrutteringen bli bedre. For at den skal bli bedre, så må lønna opp, så KS må ta det samfunnsproblemet på alvor og komme med et mer anstendig tilbud, sier Enoksen.

9.000 elever berørt i Bergen

I Bergen er det først og fremst skoler som rammes av streiken. Om lag 9.000 skoleelever berøres, opplyser kommunen i en pressemelding.

– Vi anbefaler elever og foresatte å gå inn på nettsidene til den enkelte skole for å få oppdatert informasjon, sier kommunikasjonsdirektør Eva Hille.

– Vi vil nå kartlegge konsekvensene for de andre tjenesteområdene i kommunen, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Det er altså ansatte som er organisert i Unio som tas ut i streik, mens lærere og ansatte som er organisert i LO, YS og Akademikerne ikke tas ut ettersom disse kom til enighet med KS om en ramme på 2,8 prosent.

Muntlig eksamen står i fare

Dersom streiker varer ut i juni, kan det skape trøbbel for gjennomføringen av muntlig eksamen i Rogaland, sier fylkesopplæringssjef Joar Loland til NRK.

I Rogaland er tolv videregående skoler berørt av streiken, og den første muntlige eksamenen er drøyt halvannen uke unna – 8. juni.

Flere, blant annet en rekke fylkesordførere, har tatt til orde for at årets muntlig eksamen avlyses i år fordi det blir for krevende å gjennomføre. Kunnskapsminister Guri Melby (V) har imidlertid forsvart muntlig eksamen og sagt at planen er å gjennomføre den for avgangselevene i videregående skoler.

Denne streiken er nok en god grunn til å avlyse muntlig eksamen, mener Edvard Udnæs i Elevorganisasjonen.

– Og om det da blir avlyst på noen skoler enten på grunn av smittevern eller lærerstreik, så kommer dette til å skape enda større forskjeller i vitnemålene til disse elevene. Da kommer ikke vi til å ha et vitnemål med legitimitet.

Saken fortsetter under annonsen
Lønnsoppgjøret i offentlig sektor:
søn 20.02.2022 23:47
  • LO, YS og NHO ble i april enig om en ramme for årets tariffoppgjør på 2,7 prosent. Ettersom anslått prisvekst er 2,8 prosent, utgjør dette en svak reallønnsnedgang.

  • De fire fagforbundene LO, Unio, YS og Akademikerne brøt forhandlingene med staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) og KS i slutten av april.

  • Onsdag startet meklingen i lønnsoppgjøret for staten, kommunene og Oslo kommune, som er tre ulike tariffområder.

  • KMD og KS har tilbudt en ramme på 2,7 prosent i tråd med rammen for frontfaget. Fagforbundene har imidlertid krevd reell reallønnsvekst.

  • Kommuneoppgjøret omfatter om lag 435.000 ansatte i kommunene og fylkene. Lønnsforhandlingene i staten omfatter nærmere 170.000 ansatte, mens oppgjøret i Oslo kommune gjelder drøyt 43.000 ansatte.

  • LO kommune, YS kommune og Akademikerne ble torsdag enige med KS om en ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10.000 og 22.000 kroner.

  • Meklingen førte ikke fram mellom Unio og KS. Dermed tar Unio ut 7.390 lærere og helsearbeidere i streik over hele landet.

  • Torsdag morgen satt fremdeles partene i lønnsoppgjøret i staten og Oslo kommune i mekling på overtid hos Riksmekleren. Blir det ikke enighet her, kan over 5.000 ansatte tas ut i streik.