Arbeidsliv

Når det gjelder ansatte som settes i koronakarantene, så har de rett til sykepenger i karantenetiden ut september, så lenge de ikke har havnet i karantene etter å ha brutt nasjonale reiseråd.

Slutt på sykefravær ved karantene

Hvis de spesielle sykefraværsreglene som er innført under koronapandemien ikke blir forlenget, er vi tilbake til normale regler fra 1. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært mange midlertidige regelendringer gjennom koronapandemien.

Reglene har blitt endret og forlenget flere ganger, noe som gjør det vanskelig å holde oversikt over hva som til enhver tid er gjeldende regelverk.

– Vi merker på vår fagsupport at mange kunder tar kontakt og lurer på hvilket regelverk som gjelder nå. Når det gjelder sykefravær og karantene er de midlertidige reglene vi har hatt i det siste gjeldende ut september, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm i en melding.

Hvorvidt myndighetene velger å forlenge reglene også etter 1. oktober er så langt ikke kjent.

Allerede fjernet

Brostrøm understreker at mange av de midlertidige reglene som ble innført i begynnelsen av pandemien ble tatt bort allerede i fjor sommer.

– Tidlig i pandemien ble det åpnet for at ansatte kunne bruke egenmelding i hele arbeidsgiverperioden på 16 dager, men denne muligheten ble tatt bort allerede i juni 2020. Det samme gjelder den reduserte opptjeningstiden for rett til å bruke egenmelding som ble innført i starten av pandemien.

– Tiltakene som fortsatt gjelder ut september handler om rett til sykepenger ved karantene og arbeidsgivers mulighet til å kreve refusjon fra dag fire for koronarelatert sykefravær, sier Brostrøm.

Når det gjelder ansatte som settes i koronakarantene, så har de rett til sykepenger i karantenetiden ut september, så lenge de ikke har havnet i karantene etter å ha brutt nasjonale reiseråd.

– Hvis unntakene ikke blir forlenget, betyr det at arbeidstakere som settes i karantene etter å ha vært nærkontakt med en smittet person ikke lenger vil ha rett til sykepenger fra og med oktober.

– Hvorvidt ansatte reiser i strid med retningslinjer eller ikke vil ikke lenger være relevant, siden innreisekarantene uansett ikke vil gi rett til sykepenger, sier Brostrøm.

Det vil heller ikke være mulig for arbeidsgivere å kreve refusjon av sykepenger fra dag fire for koronarelatert fravær nå de midlertidige reglene ikke lenger gjelder.

Utvidet kvote for syke barn

Når det gjelder syke barn, så ble det besluttet at foreldre i 2021 skulle få dobbel kvote med omsorgspenger.

– Denne ordningen ble ikke knyttet direkte til korona, og gjelder uansett hvilke sykdommer barnet blir rammet av.

– Det betyr at foreldre vil ha rett til dobbelt så mange dager med omsorgspenger ut 2021. Her vil vi være tilbake til normale kvoter fra 2022, med mindre politikerne gjør endringer før den tid, sier Brostrøm.

Her er det imidlertid viktig å merke seg at ansatte ikke lenger kan bruke syke barn-dager når barnet er i karantene eller når skolen eller barnehagen er stengt på grunn av korona.

Det vil heller ikke være mulig å bruke omsorgspenger når barn må holdes hjemme av særlige smittevernhensyn når forskriften etter planen går ut 1. oktober.

Utsatt permitteringsløsning

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen lover krisestøtte på en halv milliard, men har på nytt utsatt løsningen for alle som nå er permittert og er usikre på hva som skjer fra 1. oktober.

Parat-leder Unn Kristin Olsen er skuffet over at det ikke kom konkrete løsninger utover lovnaden om mer penger i møtet.

– Vi hadde forventet et konkret forslag til løsning fra arbeidsministeren. Vi aksepterer imidlertid utfordringen vi nå har fått, og vil bidra med innspill til løsninger før nytt møte på onsdag, sier Olsen i en melding.

Hovedtillitsvalgt for Parat i Travel Retail Norway (TRN), Linda Iversen Norbeck, er også skuffet etter dagens møte.

– Jeg mener onsdag må være siste frist for arbeidsministeren til å komme med en løsning. Foreligger det ikke et godt svar til bransjer som vår, der hundrevis av ansatte nå risikerer å bli sagt opp, må Stortinget komme på banen for å rydde opp, sier Iversen Norbeck.

Unngå masseoppsigelser

YS mener det er bra at regjeringen anerkjenner utfordringen med å finne en løsning for de langtidspermitterte etter 1. oktober, men mener vi trenger konkrete tiltak raskt for å unngå masseoppsigelser, sier YS-leder Erik Kollerud etter dagens møte med arbeidsministeren.

I dagens møte skisserte arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen at ulike løsninger skal utredes videre, og har innkalt partene til et nytt møte på onsdag.

– Det er ikke lenge igjen til 1. oktober, og det haster å finne en løsning. Vi forventer at en løsning kommer på plass på onsdag sier Kollerud.

– Gjennom pandemien har vi stått samlet for å redde arbeidsplasser og sikre folks privatøkonomi. Nå er det ansatte i noen få bransjer igjen som fortsatt vil trenge hjelp en stund til, særlig innen luftfart, reiseliv og transport. Det må vi gi dem, sier han.

– Vi ser heldigvis at flytrafikken tar seg sakte opp, men det kan ta lang tid før vi er tilbake til der vi var, om vi noen gang kommer dit. Ikke alle vil komme tilbake til sin gamle jobb. Derfor bør innsatsen for å få til kompetanseheving, kvalifisering og formidling av den enkelte også styrkes i luftfartsbransjen, sier Kollerud.

Etterspør arbeidskraft

YS-lederen er opptatt av at virkemiddelapparatet i Nav må forsterkes.

– Vi trenger også en målrettet mobilisering av virkemidler i Nav for å hjelpe den enkelte til kvalifiserer til andre jobber og at Nav prioriterer formidling av permittert arbeidskraft mellom bransjer.

– Eksempelvis begynner arbeidsmarkedet rundt Gardermoen, inkludert Oslo, å etterspørre arbeidskraft, sier YS-lederen.

Powered by Labrador CMS