Samfunn

PRESTISJEPROSJEKT: Statsminister Erna Solberg lanserte inkluderingsdugnaden i 2018 sammen med daværende regjeringskolleger Siv Jensen og Trine Skei Grande. Her er de avbildet på oppstartkonferansen for dugnaden.

Staten sakker akterut i inkluderingsdugnaden

Staten var lengre fra å nå målet for regjeringens inkluderingsdugnad i fjor enn året før. På jumboplass ligger Utenriksdepartementet, med null ansettelser fra målgruppene for inkluderingsdugnaden i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har bestemt at statlige virksomheter skal gå foran i arbeidet med inkluderingsdugnaden, regjeringens prestisjeprosjekt for å skape et mer inkluderende arbeidsliv. Det eneste konkrete målet i dugnaden, som ble lansert i 2018, er at fem prosent av nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.

Statlige virksomheter har imidlertid en lang vei å gå for å nå dette målet. Og utviklingen gikk i feil retning i fjor, viser ferske tall fra Kommunal og moderniseringsdepartementet.

Bare 2 prosent av nyansatte i staten i fjor var fra målgruppene for inkluderingsdugnaden. Det var en nedgang fra 2,2 prosent i 2019.

I antall var det 333 nyansatte fra målgruppene av i alt 16.359 nyansatte i fjor.

Utenriksdepartementet på jumboplass

Tallene for nyansettelser er sortert på departementer og inkluderer ansettelser i underliggende etater under departementene.

Andelen nyansatte med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en varierer mye mellom de forskjellige departementene. med Utenriksdepartementet på en soleklar jumboplass. Av 140 nyansettelser i Utenriksdepartementet var det ingen fra målgruppene for inkluderingsdugnaden i fjor.

I halvparten av departementene utgjorde personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en under 2 prosent av de nyansatte i fjor.

Heller ikke Kunnskapsdepartementet og Olje- og energidepartementet har noen grunn til å slå seg på brystet. Av i alt 6.616 nyansatte under Kunnskapsdepartementet i fjor var det bare 66 med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en. De nyansatte fra målgruppene for inkluderingsdugnaden utgjorde dermed bare 1,0 prosent av alle nyansatte.

I Olje- og energidepartementet var 1 av 90 nyansatte fra målgruppene i fjor. Omregnet til prosent, utgjør den ene personen 1,1 prosent av de nyansatte.

I halvparten av departementene utgjorde personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en under 2 prosent av de nyansatte i fjor. I tillegg til Kunnskapsdepartementet og Olje- og energidepartementet gjaldt det Nærings- og fiskeridepartementet (1,3 prosent), Forsvarsdepartementet (1,4 prosent), Justis- og beredskapsdepartementet (1,6 prosent), Barne- og familiedepartementet (1,7 prosent) og Samferdselsdepartementet (1,7 prosent).

Les også: Har inkluderingsdugnaden gått i glemmeboka?

Best ved Statsministerens kontor

Bare Statsministerens kontor og Arbeids- og sosialdepartementet nådde i fjor inkluderingsdugnadens mål om at fem prosent av nyansettelser skal være fra målgruppene for dugnaden.

Ved Statsministerens kontor var andelen 6,3 prosent. Det er imidlertid verdt å merke seg at denne prosentsatsen kommer fra en enkelt nyansettelse, siden det er svært få ny nsettelser ved Statsministerens kontor. I fjor var det 16 nyansettelser der, og 1 av disse var altså fra målgruppen for inkluderingsdugnaden.

Under Arbeids- og sosialdepartementet er det snakk om langt flere ansettelser. Der ble det registrert 2.383 nyansettelser i fjor, og av disse var 119 fra målgruppene for inkluderingsdugnaden. Det utgjør en andel på nøyaktig 5,0 prosent.

I 2018 nådde også Kulturdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet målet for dugnaden. I fjor var imidlertid begge departementene et godt stykke unna 5-prosentmålet, med andel nyansettelser fra målgruppene på henholdsvis 3,8 prosent i og 3,6 prosent.

Flere ansettelser totalt i 2020

I pressemeldingen med tallene for statlige ansettelser av personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en i fjor, velger Kommunal- og moderniseringsdepartementet å legge størst vekt på antallet nyansatte fra målgruppen.

Mindre vekt legges på hvor stor andel de utgjorde av alle nyansatte, selv om det er andelen som er tallfestet i regjeringens mål for inkluderingsdugnaden.

Jeg er glad for at staten ansetter stadig flere personer i målgruppen for inkluderingsdugnaden.

«Ferske tall viser at flere i målgruppen ble ansatt i staten i 2020 enn i 2019», skriver departementet i pressemeldingen. Tallene for nyansettelser viser at de statlige virksomhetene ansatte 333 personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en i fjor. Året før var antallet 279 personer, forteller departementet.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup kan dermed presentere utviklingen i fjor som en positiv nyhet.

– Jeg er glad for at staten ansetter stadig flere personer i målgruppen for inkluderingsdugnaden. Selv om vi ikke er i mål, har vi klart å holde trykket oppe på inkludering gjennom et krevende år med pandemi, smitteverntiltak og hjemmekontor, sier Astrup i pressemeldingen fra hans departement.

Av pressemeldingen framgår det imidlertid at det samlede antallet nyansettelser i staten økte i fjor sammenlignet med året før. Selv om antallet nyansatte fra målgruppen økte i fjor, utgjorde de dermed en lavere andel av alle nyansatte enn i 2019. Det betyr at staten var lengre unna målet for inkluderingsdugnaden i fjor enn året før.

Nyansettelser i 2020

Departement Totalt antall nyansettelser i 2020 Prosent fra målgruppene for dugnaden
Statsministerens kontor166,3
Arbeids- og sosialdepartementet2.3835,0
Kommunal- og moderniseringsdepartementet7073,8
Kulturdepartementet1403,6
Finansdepartementet8642,7
Landbruks- og matdepartementet2132,3
Klima- og miljødepartementet1712,3
Helse- og omsorgsdepartementet4362,3
Samferdselsdepartementet3451,7
Barne- og familiedepartementet6051,7
Justis- og beredskapsdepartementet2.1861,6
Forsvarsdepartementet1.1461,4
Nærings- og fiskeridepartementet3011,3
Olje- og energidepartementet901,1
Kunnskapsdepartementet6.6161,0
Utenriksdepartementet1400

Powered by Labrador CMS