Arbeidsliv

Vi har nå funnet ut at vår bedrift klarer seg fint uten resepsjonist, da vi i en lengre periode har måttet permittere resepsjonisten, i tillegg til enkelte andre funksjoner.

Vi skal bare nedbemanne én ­person – hva gjelder da?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har nå funnet ut at vår bedrift klarer seg fint uten resepsjonist, da vi i en lengre periode har måttet permittere resepsjonisten, i tillegg til enkelte andre funksjoner.

De andre funksjonene er nå tilbake i drift, mens vi anser resepsjonist-stillingen som permanent overflødig, og ønsker å rasjonalisere bort denne.

Vi har bare én resepsjonist, og det er bare denne stillingen som skal reduseres. Må vi da gjennomføre alle nedbemanningsstegene, med utvelgelseskrets og –kriterier osv., eller er dette unødvendig når det bare er én stilling det er snakk om?

Svar: Nå har ikke vi kjennskap til størrelsen på deres virksomhet, eller hvilke andre stillings- eller ansattkategorier dere har.

På generelt grunnlag er det uansett en viktig huskeregel at selv om man skal redusere bemanningen med én konkret stilling eller stillingskategori, så betyr ikke dette nødvendigvis at det er den personen som besitter den aktuelle stillingen, som også er den riktige personen å si opp.

Her er det ikke alltid sammenfall. Vi kan på den ene siden se for oss et legekontor, hvor alle øvrige ansatte enten er leger eller sykepleiere, mens resepsjonisten var ufaglært. Her er det rimelig klart at resepsjonisten måtte bli sagt opp, såfremt nedbemanningen hadde saklig grunnlag.

Har man imidlertid en større virksomhet, med mange ansattkategorier, kan det godt være at resepsjonisten stiller sterkere enn ansatte i andre kategorier.

Det kan f.eks. tenkes at resepsjonisten kunne kvalifisert til en annen stilling (salg, lager, kundeservice osv.). Hvis resepsjonisten da i tillegg har mange flere års ansiennitet enn flere på salg eller lager, er det ikke lenger like åpenbart at det er resepsjonisten som må gå.

Krets og kriterier bør altså alltid vurderes og drøftes, og ellers kan prosessen tilpasses virksomhetens størrelse og nedbemanningens omfang.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS