Arbeidsliv

Forskning under pandemien viser at mange med hjemmekontor sliter med emosjonell utmattelse, redusert motivasjon og trivsel, forteller førsteamanuensis Karoline Kopperud ved OsloMet.

5 råd for å holde ut på hjemmekontoret

− Selvdisiplin og møtehygiene er helt avgjørende for å holde både motivasjonen og prestasjonene oppe på hjemmekontoret, sier forsker ved OsloMet.

Publisert Sist oppdatert

Mange har vært henvist til å jobbe hjemmefra i lange perioder under koronapandemien, og innstrammingene i smitteverntiltakene før jul førte til en ny runde med utstrakt bruk av hjemmekontor.

Selv om regjeringen lettet noe på koronatiltakene i midten av januar, skjer mye jobbing fortsatt ved kjøkkenbordet eller stuebordet, på soverommet eller ved andre mer eller mindre egnede arbeidsplasser i hjemmet.

Redusert motivasjon

Erfaringene med hjemmekontor er blandete og er påvirket av om det er pandemien som har sendt arbeidstakere hjem. Forskning tyder på at det har vært mer utfordrende å holde motivasjonen oppe på hjemmekontoret under pandemien enn det var for dem som hadde hjemmekontor tidligere, forteller førsteamanuensis Karoline Kopperud ved OsloMet i en artikkel på OsloMets nettsider.

Mens forskning før pandemien viste at muligheten til å ha hjemmekontor kunne være positiv for ansattes motivasjon og trivsel på jobb, viser forskningen under pandemien at mange sliter med emosjonell utmattelse, redusert motivasjon og trivsel, forteller Kopperud.

− Selvdisiplin og møtehygiene er helt avgjørende for å holde både motivasjonen og prestasjonene oppe på hjemmekontoret, ifølge forskningen som er gjort på hjemmekontor i pandemien, sier hun.

Valgfrihet er viktig

Flere faktorer bidrar til at hjemmekontor ikke er like motiverende under pandemien som under normale omstendigheter. Det dreier seg blant om at man kan være tvunget til å jobbe hjemmefra, om arbeidsbelastning, konflikter mellom jobb og fritid og at man er isolert.

Valgfrihet er viktig for motivasjonen på hjemmekontoret, påpeker Kopperud.

− Nå vi selv velger hjemmekontor og det passer til de oppgavene man har den dagen, så er det ofte bra for jobbmotivasjonen. Da får man også dekket behovene for sosial kontakt og tilhørighet de dagene man faktisk er på jobbkontoret, sier hun.

− Det blir annerledes når hjemmekontorer er pålagt, og ikke lenger bare en mulighet. Når vi ikke kan velge så må vi gjøre alle mulige oppgaver hjemmefra uavhengig av dagsform og andre behov. Da kan det virke negativt på motivasjonen, påpeker OsloMet-forskeren.

Gode råd for hjemmekontoret

I artikkelen på OsloMets nettsider kommer Karoline Kopperud med følgende råd for å takle situasjonen på hjemmekontoret:

1. Hold de digitale møtene korte og ikke sent på dagen. Kjenner du møtedeltakerne godt, kan du skru av kamera innimellom, eller skru av bildet du ser av deg selv.

2. Ha pauser mellom digitale møter – ikke kjør vegg-til-vegg.

3. Møt kolleger. Ta en tur utendørs med en kollega – enten det er fysisk eller på telefonen og prat om andre ting enn jobb.

4. Varier hvor du løser arbeidsoppgavene, er det for eksempel noe du kan gjøre på en nabolagskafé?

5. Strukturer arbeidsdagen ved hjelp av en tidsstyrer eller oppgaveliste. En enkel metode for selvdisiplin er pomodoro-metoden. Sett en timer på 20 minutter, la sosiale medier og epost være. Jobb effektivt til klokken ringer, da tar du ti minutters pause. Deretter fortsetter du i dette intervallet.

Powered by Labrador CMS