Arbeidsliv

Ansatte har fått for lite i pensjon. Kan vi kreve etterbetaling fra arbeidsgiver?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg er arbeidstaker i et lite selskap som tidligere har vært litt sløve på pensjonsordninger.

Nå har en av de ansatte imidlertid fått kjennskap til at det kommer noen nye regler i løpet av våren og gitt beskjed til ledelsen om at de bør sjekke opp ordningene nærmere.

I den forbindelse fikk vi vite at vi har 0,5% mindre i pensjonsopptjening enn det loven om innskuddspensjon krever.

Kan vi fremme krav ovenfor arbeidsgiver slik at dette endres tilbake i tid? Har vi eventuelt andre rettigheter?

Svar: Utgangspunktet etter norsk rett er at alle arbeidstakere i over 20% stilling har krav på pensjonsordning for lønn utbetalt over 1G. 1G (grunnbeløpet i folketrygden) tilsvarer pr. 1. mai 2022 NOK 111 477.

Dette innebærer at ansatte har krav på pensjonssparing på arbeidsvederlag over dette beløpet. Pensjonssparingen skal utgjøre minimum 2% av arbeidstakers arbeidsvederlag.

Dersom det skulle vise seg at deres arbeidsgiver ikke overholder lovens minstekrav på 2% innskudd i pensjonsordningen kan dette få konsekvenser for virksomheten.

Finanstilsynet har i henhold til lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP-loven) § 8 myndighet til å pålegge foretak som ikke har pensjonsordning i samsvar med loven, å rette opp forholdet innen en fastsatt frist.

Hvis et slikt pålegg ikke blir etterkommet innen fristen, kan Finanstilsynet fastsette at det skal løpe tvangsmulkt til forholdet er rettet.

I praksis innebærer gjeldende tilsynsordning at Finanstilsynet følger opp tips og henvendelser utenfra om arbeidsgivere som hevdes ikke å ha obligatorisk tjenestepensjonsordning for sine ansatte, slik loven krever.

Finanstilsynet har imidlertid ikke kompetanse til å pålegge arbeidsgiver å rette opp feil tilbake i tid.

En nærmere redegjørelse av mulige krav dersom pensjonsordningen ikke har tilfredsstilt OTP-lovens minstekrav vil være for omfattende her. Dersom mistenker at selskapet hvor dere er ansatt ikke overholder reglene, kan det være fornuftig å forhøre seg med Finanstilsynet eller ta kontakt med juridisk bistand for en konkret vurdering.

Avslutningsvis nevner vi for ordens skyld at alle selskaper innen 30. juni 2022 må oppdatere sine pensjonsordninger slik at de er i tråd med nye regler som da trer i kraft. Endringene innebærer blant annet krav om at pensjon skal opptjenes fra første krone.

Videre må pensjonsordningen omfatte alle arbeidstakere som har fylt 13 år, og minstekravet på 20 % stilling fjernes slik at pensjon skal opptjenes uavhengig av stillingsprosent.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS