Arbeidsliv

­Bemanningsbransjen: – Dette er en mørk dag i norsk arbeidsliv

Konsernsjef hos Adecco Group Torben Sneve mener at det er helt unødvendig å gjennomføre endringer i arbeidsmiljøloven for å ytterligere regulere bemanningsbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår flere endringer i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak.

Målet er flere faste og direkte ansettelser i topartsforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og dermed et tryggere arbeidsliv hvor arbeidstakere har mer innflytelse over sin egen arbeidshverdag.

Forslaget innebærer blant annet et forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området.

– Det er oppsiktsvekkende at regjeringen heller ønsker midlertid ansettelser enn faste ansettelser i bemanningsselskap.

– Dette er et politisk spill, basert på ideologi fremfor realpolitikk. Ansatte i bemanningsbransjen ansettes i faste stillinger. Andelen innleie fra bemanningsselskap har ligget jevnt på mellom 1 og 2 prosent i 15 år, sier konsernsjef hos Adecco Group Torben Sneve

Han mener en ytterligere regulering vil få dramatiske konsekvenser for arbeidssøkende og da spesielt de som sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

– Med disse innstrammingene i innleieregelverket fratar regjeringen bedriftene, og mange arbeidstakere, helt nødvendig fleksibilitet, sier han.

Jubler over forslaget

At regjeringen foreslår nå foreslår flere endringer i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak, er noe LO jubler over.

– Dette er «jæklig bra», for å si det rett ut. Regjeringen leverer nå på løftene om å rydde opp i norsk arbeidsliv. Forslaget vil bidra til flere faste trygge jobber og mindre innleie, sier nestleder Steinar Krogstad i LO i en pressemelding.

Krogstad mener det er høyst nødvendig med en skjerping av regelverket for innleie fra bemanningsforetak.

– Vi støtter helhjertet opp om innstramming av innleieregelverket, som er helt nødvendig for å stanse løsarbeidertilstandene i det norske arbeidslivet.

Han peker på at flere steder har innleie blitt regelen heller enn unntaket, som i byggebransjen i og rundt Oslo. De innleide arbeiderne, som ofte har utenlandsk bakgrunn, er spesielt utsatte for sosial dumping.

– I deler av arbeidslivet har vi sett at bruken av innleid arbeidskraft har fått bre om seg. Arbeidsfolk har måtte betale prisen for det. Det blir det slutt på nå. Forbud mot innleie og regjeringens foreslåtte innstramminger er høyst nødvendig og vil øke andelen fast ansatte, og styrke det organiserte og seriøse arbeidslivet.

Krogstad mener også at uten de forslagene som regjeringen nå legger fram, vil det kunne føre til at det store underskuddet av fagutdannede håndverkere, bare vil fortsette å øke.

– Forslaget bidrar til bedre rekruttering, da ungdommer ønsker seg til bransjer med faste ansettelser og gode arbeidsvilkår.

Dette foreslår regjeringen

– Regjeringens forslag har også som mål å bidra til et samfunn som er mer produktivt og konkurransedyktig. Med faste ansettelser vil det også investeres mer i de ansattes kompetanse, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en melding.

I lovproposisjonen foreslår regjeringen følgende:

  • En generell innstramming i adgangen til å leie inn fra bemanningsforetak, ved å oppheve adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter».

  • Å styrke innleides rett til fast ansettelse i innleievirksomheten, ved at innleie etter avtale med tillitsvalgte også skal gi rett til fast ansettelse etter en viss tid.

  • Å presisere skillet i lovverket mellom innleie og entreprise, for å unngå at innleie «feilklassifiseres» som entreprise.

  • Å etablere en godkjenningsordning for bemanningsforetak, med utvidede dokumentasjonskrav for å kunne leie ut arbeidskraft, og strengere sanksjoner og konsekvenser ved brudd. Nærmere regler fastsettes i forskrift.

Forbud mot innleie

Departementet har også hatt et forslag på høring om forbud mot innleie på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. Departementet vil fastsette forskrift med virkning fra 2023. Det vil også bli gitt overgangsordninger.

– Med disse endringene styrker vi det seriøse, ordnede arbeidslivet som vi vil skal kjennetegne Norge. Dette vil også gjøre det lettere å rekruttere flere ungdommer til de bransjene det gjelder, sier Mjøs Persen.

Innstramming av innleiereglene kan bety at virksomheter må gjøre endringer i hvordan de knytter til seg arbeidskraft.

– Generelt kan virksomhetene fortsatt leie inn til vikariater og etter avtale med tillitsvalgte. Innleie mellom produksjonsbedrifter vil også være mulig som før. Men vi vil ha slutt på arbeidsgivere som bruker innleie som en permanent bemanningsstrategi på bekostning av direkte og faste ansettelser.

Flere høringsinstanser har pekt på at virksomhetene trenger tid til å tilpasse seg de nye reglene og at det kan være nødvendig med enkelte unntak og særreguleringer.

Regjeringen har forståelse for at det er behov for tid til innretting, og vil derfor gi overgangsordninger for allerede bindende kontrakter og innleieforhold. Regjeringen vil også vurdere om det på noen områder kan være behov for særreguleringer, blant annet for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenesten.

Powered by Labrador CMS