Arbeidsliv

Det er hovedsakelig menn som starter egen bedrift i Norge og kvinner er underrepresentert med kun 38,1 prosent kvinner som startet eget foretak 4. kvartal i 2020.

Dette kjennetegner den «typiske» norske gründeren

Trenden de siste årene har vist at antall gründere som starter sitt eget foretak har økt kraftig, en økning som stort sett har fortsatt under pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Det viser at det norske gründermiljøet ikke lar seg svekke av pandemi og restriksjoner, men heller ser muligheter og fortsetter å vokse gjennom pandemien.

Koronapandemien har tvunget mange inn i nye rutiner og vaner. Vi har måtte tenke nytt om mye, det virker som det også har slått ut positivt for nye norske virksomheter.

Hvert år legger Statistisk Sentralbyrå frem tallene for nye virksomheter registrert i Norge.

Regnskapsførerformidleren Ageras har undersøkt hvordan tallene ser ut når vi går inn i det tredje året med pandemi, restriksjoner og nedstengninger.

I det 4. Kvartalet i 2021 ble det registrert 19.240 nye foretak i Norge, det er en økning på 6,5 prosent sammenlignet med det 3. Kvartalet i 2021, men likevel en liten nedgang på 1,8 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

Kulturlivet vokser

Kulturlivet har hatt en spesielt stor vekst og det var 1561 nye foretak innen kultur, underholdning og fritid i det 4. Kvartalet i 2021, det er det nest høyeste tallet registrert noen gang og det er kun 4. Kvartal i 2021 som lå noe høyere.

Det har vært en oppgang på 20 prosent siden forrige kvartal og hele 36 prosent sammenlignet med samme kvartal året før - kanskje har pandemien skapt mer kreativitet og rom for ideer for hva norske gründere har å tilby til kulturlivet.

Ageras har sett på fellestrekkene mellom gründerne som alder, kjønn og utdanning. Her finner de noen interessante data som sier noe om hvilke grupper som utgjør Norges gründere.

Det er hovedsakelig menn som starter egen bedrift i Norge og kvinner er underrepresentert med kun 38,1 prosent kvinner som startet eget foretak 4. kvartal i 2020.

Ageras ser også at antall kvinnelige gründere gikk ned i 2020. Om man ser på enkeltpersonsforetak hadde dette en nedgang på 3,7 prosent blant kvinner mellom 2019 og 2020. Blant menn var det derimot en økning på 1,2 prosent i samme tidsrom.

Antall kvinner som startet eget aksjeselskap i 2020 hadde derimot en større økning på 13,5 prosent fra 2019 til 2020.

Den tidligere næringsministeren, Iselin Nybø, har uttalt at Norge har behov for at flere kvinner tar gründerspranget, og det er satt i gang flere tiltak for å endre på denne trenden hvor færre kvinner velger å starte eget foretak.

Disse starter egen virksomhet

Tallene fra SSB viser at jo høyere utdanning du har etter videregående, jo mindre sannsynlig er det at du starter eget foretak.

Om man ser på hvem som starter enkeltpersonforetak i sammenheng med deres utdanningsnivå, er det flest av de med videregående som sin høyeste utdanning som starter for seg selv.

I 2020 var det 11.928 med videregående som sin høyeste utdanning som startet enkeltpersonforetak og kun 5130 enkeltpersonforetak etablert av de med universitets- eller høyskoleutdanning på over fire år.

Om man ser på gründere etter alder er det flest i alderen mellom 25 og 44 år som starter AS eller allmennaksjeselskap.

Denne kommunen hadde flest gründere

Totalt har det vært flest nye foretak startet opp i Oslo- og Viken kommune, i følge de nyeste tallene fra SSB fra 2020.

Om man derimot ser på nye foretak per innbygger er det Moskenes kommune som har hatt flest gründere det siste kvartalet og ligger høyt over Oslo.

Moskenes kommune er kjent som en utpreget fiskerikommune og næringslivet til kommunen består av små og mellomstore foretak. Kommunen skriver selv i revidert planprogram for kommuneplanen 2020 at de har fått en mer etablert turisme, spesielt i vintertiden.

En potensiell grunn til veksten kan for eksempel være at flere nordmenn har reist til Lofoten på sin norgesferie under pandemien. Det virker som gründerne i Moskenes kommune har sett muligheten her og dermed vokser næringslivet.

For å fortsette veksten i næringslivet vedtok kommunen et kommunalt næringsfond i 2021. Formålet med næringsfondet er å bidra til et omstillingsdyktig næringsliv og lokalsamfunn med å kunne gi støtte til prosjekt og tiltak.

Tross tallene som viser hvem som utgjør det norske gründermiljøet, er det likevel ingen fasit på hva eller hvem en gründer er.

Du kan komme langt med en god ide og den rette innsatsen, i følge tall fra SSB er det 27,6 prosent av nyetablerte foretak som overlever fem år og det er mye jobb som må til for å bli en av de som overlever.

Powered by Labrador CMS