Konsernsjef Anders Opedal i Equinor er forberedt på store tap etter at styret har vedtatt å trekke seg ut av Russland og stoppe samarbeidsprosjekter og investeringer. 

Foto
Beate Oma Dahle / NTB
 
 

Equinor trekker seg ut av Russland

Publisert: 28. februar 2022 kl 08.38
Oppdatert: 28. februar 2022 kl 08.38

– Vi er dypt urolig over invasjonen av Ukraina. Den representerer et forferdelig tilbakeslag for verden, og våre tanker går til alle dem som lider som følge av det militære angrepet, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor i en pressemelding natt til mandag.

Equinor har vært i Russland i mer enn 30 år, og inngikk en samarbeidsavtale med Rosneft i 2012. Rosneft er et russisk oljeselskap der den russiske stat har majoriteten av aksjene.

Uholdbar situasjon

– Situasjonen er svært vanskelig, og vår posisjon er uholdbar. Vi vil nå stanse nye investeringer i vår russiske virksomhet, og vi starter planleggingen for å tre ut av våre «Joint Ventures» på en måte som er i tråd med våre verdier. Vår viktigste prioritet i denne vanskelige tiden er sikkerheten for våre medarbeidere, sier Opedal.

Equinor ønsker også å bidra med midler til de humanitære operasjonene i regionen, og vil legge fram sine planer om dette tidlig denne uken.

Ved utløpet av 2021 hadde Equinor bokførte anleggsmidler til en verdi av 1,2 milliarder amerikanske dollar i Russland. Selskapet er derfor forberedt på at beslutningen om å trekke seg ut vil føre til solide nedskrivninger.

Equinor har i dag 70 ansatte i Russland og hovedkontor i Moskva.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har medarbeidere fra både Ukraina og Russland, og vi er stolte over hvordan våre kolleger av ulik bakgrunn og nasjonalitet samarbeider – med gjensidig respekt, som ett team i Equinor, sier Opedal.

Flere prosjekter

Samarbeidet med Rosneft dekker ifølge E24 flere prosjekter, blant annet utbyggingen av et oljefelt i Vest-Sibir, et leteprogram i Samara-regionen og eierskap i tolv lete- og utvinningslisenser i Øst-Sibir. Så sent som i fjor ble det inngått et nytt samarbeid rundt CO2-håndtering med det russiske selskapet.

Utover dette er Equinor partner i oljefeltet Kharyaga i Timan-Pechora-bassenget.

Også britiske BP besluttet tidligere søndag å gå ut av Rosneft, der britene har 20 prosent av aksjene. BPs styreleder er Helge Lund, tidligere toppsjef i daværende Statoil.

Politisk press

Både Høyre og Venstre sa til Dagens Næringsliv søndag at Equinor burde trekke seg ut av Russland etter at Ukraina ble angrepet.

Saken fortsetter under annonsen

De mente at regjeringen som eier også burde presse på for dette, men håpet at Equinor ville komme fram til en slik konklusjon selv.

I dag får Equinor omtrent 25.000 fat oljeekvivalenter per dag fra Russland, noe som tilsvarer så vidt over 1 prosent av selskapets produksjon, ifølge avisen.