Arbeidsliv

Digitalisering av HR-prosesser og en personlig tilnærming trenger ikke å være gjensidig utelukkende. Tallene bekrefter at det lønner seg å gjøre betydelige investeringer i begge tilnærminger.

­Halvparten av bedrifter har økt fokus på HR-digitalisering

Likevel forblir det menneskelige aspektet viktig innenfor viktige HR-domener, som onboarding, rekruttering eller off-boarding.

Publisert Sist oppdatert

Mer enn halvparten av norske bedrifter (51,5%) har økt fokuset på digitalisering av alle HR-prosesser, viser en ny studie fra SD Worx, en ledende europeisk leverandør av HR- og lønnstjenester.

Å finne den rette balansen mellom digitalisering og en mer personlig tilnærming er nøkkelen i HR. Til tross for det økende fokuset på forbedring av digitalisering på arbeidsplassen, er det også klart at ansatte sterkt foretrekker en personlig tilnærming på en rekke områder.

For eksempel foretrekker en klar majoritet fysisk tilnærming når det gjelder rekrutteringsprosess (65,8%), medarbeidersamtaler (69%), onboarding av nyansatte (78%), samarbeid med andre (73%) og sluttintervjuer (68,1%).

Ikke kun på skjerm

Digitalisering av HR-prosesser og en personlig tilnærming trenger ikke å være gjensidig utelukkende. Tallene bekrefter at det lønner seg å gjøre betydelige investeringer i begge tilnærminger.

– Ved vurdering av prestasjoner ønsker ikke ansatte å bare se en poengsum på en skjerm, men forventer også en personlig tilbakemelding, sier Rune Alvestad, Country Manager i SD Worx Norge

– Digitalisering har naturligvis en positiv effekt på mange områder. Ved å automatisere visse prosesser og støtteverktøy, gir du dine ansatte muligheten til å få mest mulig ut av sin tid, sine talenter og sine ferdigheter, sier han videre.

– Et godt eksempel er bra HR-verktøy, hvor ansatte og arbeidsgivere kan organisere og forenkle arbeidshverdagen, på den måten kan man også frigjøre mer plass i kalenderen til personlig kontakt. Digitalisering og personlig tilnærming utfyller hverandre fint innen HR, sier Alvestad.

Norge satser mer for å ta igjen nabolandene

Studien viser også at norske bedrifter speiler det europeiske gjennomsnittet når det kommer til status på selve digitaliseringsprosessen, der 52,9 prosent har økt fokuset på digitalisering av alle HR-prosesser.

Til sammenligning ligger bedrifter i Sverige på 48,5 prosent og i Finland på 39,8 prosent. Det er nok fordi nabolandene har kommet lenger enn oss på dette feltet, og ikke har hast med å komme videre akkurat nå.

Digitalisering av HR-prosesser står nå høyere også på ansattes prioriteringsliste, likevel mener hele 44,9 prosentav norske ansatte at digitaliseringen i deres arbeid må forbedres.

Undersøkelsen viser også at ansatte under 25 år har større sannsynlighet for å bli overbevist av en digital tilnærming, som sannsynligvis skyldes at de har vokst opp i en digital verden.

Undersøkelsen viser at digitalisering av HR-prosesser i Europa er mer etablert i sektorer som finans og forsikring (60 %) og industrien (60 %). Non-profit (58%) og helsesektorer (57%) vinner også terreng.

Mindre organisasjoner og mellomstore bedrifter har også hatt et høyere fokus på slik digitalisering, med henholdsvis 61 prosent og 60 prosent. Den økende oppmerksomheten er imidlertid spesielt synlig i større organisasjoner med 500 til 999 ansatte (68 %) og over 1000 ansatte (71 %).

– Det er viktig å være bevisst på at digitalisering er middelet, ikke målet, sier Alvestad.

Powered by Labrador CMS